Společnost Furch Guitars, přední světový výrobce kytar prémiové kvality, oznamuje završení více než čtyřletého vývoje zaměřeného na zdokonalení konstrukce krku. Unikátní konstrukční řešení Furch CNR System (Furch Composite Neck Reinforcement System) zvyšující pevnost, stabilitu i odolnost krku již bylo nasazeno do výrobního procesu; obsahují jej kytary se sériovým číslem 68 294 a vyšším.

Celomasivní kytary patří mezi hudební nástroje, které jsou velmi citlivé na podmínky prostředí, v němž jsou používány. Nejcitlivějšími částmi těl kytar jsou přední (horní) deska a kytarový krk. Zatímco přední deska je v nevhodných podmínkách náchylná k vydutí nebo prasknutí, u krku často dochází k jeho deformaci a pokroucení, které významně omezuje hratelnost i čistotu zvuku a v řadě případů jej již není možné opravit.

Připojení krku je navíc nejsložitějším spojem konstrukce kytary, neboť k sobě musí pevně připoutat krk a tělo – dva prvky s výrazně odlišnými fyzikálními vlastnostmi, především tuhostí. Pokud není konstrukce krku správně navržena a vyrobena, kytara trpí horší hratelností i nižší kvalitou zvuku.

Dlouhodobým testováním společnosti Furch bylo zjištěno, že až 40 procent deformací kytar vlivem tahu strun (především jejich zvedání) je způsobeno ohebností a flexibilitou dřeva, jež je ve spoji krku a těla základním materiálem. Zbývajících 60 procent deformací má na svědomí prohýbání přední desky v závislosti na vlhkosti prostředí, ve kterém je kytara uchovávána.

Snaha o zajištění co nejstabilnější konstrukce krku jakožto základního stavebního prvku kytarového těla je obrovskou výzvou pro všechny kytarové stavitele po celá desetiletí a staletí.

Lehčí, pevnější a stabilnější krk

Výzkumné divizi společnosti Furch se po více než čtyřech letech intenzivního vývoje povedlo dokončit a dovést do výroby řešení, které omezí rizika spojená s deformací krku vlivem nevhodných podmínek prostředí či přirozené pružnosti dřeva až o 90 procent. Základem této zásadní inovace je nová kompozitní výztuž, která skokově prodlužuje životnost krku i celé kytary.

Nová technologie Furch CNR System kombinuje tři klíčové konstrukční prvky, přičemž každý plní svou nezastupitelnou roli: 

  • odlitek ze speciální slitiny umístěný uvnitř patky krku zajišťující stabilní úhel i geometrii krku a těla;
  • karbonové pouzdro s výjimečnou tuhostí udržující krk v nastavené pozici po mnohem delší dobu než u standardních konceptů krku a současně umožňující plynulý průhyb krku, tolik důležitý pro hratelnost kytary;
  • plně nastavitelnou dvoucestnou výztuhu pro velmi jemné nastavení průhybu krku v obou směrech.

Spojením inovativní konstrukce krku s extrémně přesným výrobním procesem se společnosti Furch podařilo dosáhnout neuvěřitelné stability geometrie těla a krku v celé jeho délce, dosud nejvyšší přesnosti nastavení průhybu krku a vynikajícího přenosu zvuku – a to vše při současném odlehčení konstrukce krku.

„Jsem velmi hrdý, že kromě výjimečných zvukových vlastností a precizního řemeslného zpracování nyní naše kytary vynikají i zásadně vylepšenou konstrukcí krku – tedy parametrem, který zákazník nedokáže přímo zhodnotit a musí se pouze spoléhat na kvalitu a záruku výrobce,“ uvedl Petr Furch, generální ředitel společnosti Furch Guitars. „Tento inovativní systém se stává novým konstrukčním standardem pro všechny kytary Furch a skvěle doplňuje další významná technologická vylepšení podpořená naší tříletou zárukou."