Cain Da BrethPro? zrovna pojmenování Cain Da Breth? Démonika: Za názvem kapely stojí ohlasy prvních poslucha??, v okamžiku, kdy jsme vystupovali ješt? jako duo Démonika a Samuel Hain. Všichni totiž tehdy tvrdili, že zníme hrozn? „irsky” nebo „keltsky”, a tak mne napadlo dát uskupení n?jaký skute?ný gaelský název.

S touhle myšlenkou jsem se obrátila na kamaráda Daniela, který se „keltským” jazykům věnuje. Ten mi za nějaký čas přinesl seznam různých staroirských slov, z nichž mi však žádné nepřišlo nijak zvlášť zajímavé nebo výstižné. Pak se mi ale zdál sen, ve kterém se mi tahle vybraná slůvka nějak smíchala a poskládala dohromady – jak už se to tak ve snech stává, a to už mi přišlo zajímavější. A tak jsem mu hned začerstva volala, zda Cain Da Breth něco znamená, jestli to není jen nějaký vcelku dobře znějící nesmysl. No a dozvěděla jsem se, že ten název opravdu má nějaký význam a hlavně, že když se mi to zdálo ve snu, tak se tak prostě MUSÍME jmenovat, to je jasný. Tak jsem to přijala jako fakt – poselství snu.  Jinak Cain Da Breth je v překladu zhruba zpěv dvou rčení, nebo zpívat dva výroky…což se mi líbí, že to tak trochu smysl dává a tak trochu ne. Jako sen.


Již vám vyšlo CD? Co nového se chystá?

Démonika: CD nám už vyšlo, a to v roce 2008. Jmenuje se SANAS, což je shodou okolností také staroirsky a znamená to šepot, tajemství nebo taky skryté vědění. Název jsem vybrala, protože se mi líbilo samotné slovo i jeho význam. CD jsme nahrávali ve Vídni, ve studiu Plugged-records, které nám spolupráci  samo  nabídlo, a to za opravdu velmi dobrých podmínek. Cédéčko pak vyšlo v knižní podobě, tedy jako vázaná kniha básní-textů s přiloženým hudebním CD. To byl nápad Samuela Haina. 


Samuel Hain: Na svou obranu musím říct, že to byl nápad Johanna Gutenberga.

Démonika: Celý design jsme vymýšleli a tvořili sami, jenom s pár přáteli, kteří nám pomáhali s grafickou stránkou věci. Bylo to dost náročné, ale myslím, že konečný výsledek opravdu stojí za to.
CD-knihu je možné zakoupit určitě na našich koncertech, a pak také na několika vybraných místech v Praze jako REKOMANDO – prodejna pro subkulturu nebo Salmovská literární kavárna.
V současnosti už hrajeme převážně nový repertoár a zvažujeme vydání dalšího cédéčka.

Více o Cain Da Breth se dozvíte na: http://www.caindabreth.com/