Člověk je tvor nesmyslný. Nedokázal by vytvořit ani roztoče, ale bohy vyrábí po tuctech. M. de Montaigne

Kdybychom chtěli spočítat všechny bohy, uctívané celým lidstvem, asi bychom se nedopočítali. Od malých domácích bůžků po ty největší, nejmocnější. Je to jeden z prostředků, jak se dají lidé zmanipulovat. Mnozí se mnou nemusí souhlasit, ale podívejme se střízlivě na to, co se v historii lidstva událo násilí, vražd a válek ve jménu Boha. Vražedné soupeření o to, který bůh je mocnější se táhne po celá tisíciletí. Bůh spasitel, bůh ochránce, vždycky zaštiťuje proti něčemu, ale vzápětí se praví, miluj svého bližního! Podivná láska, vykoupená krví… Pravda je, že každý z nás občas vzývá boha prostřednictvím určitých zvolání. Hlavně v okamžicích krize. Ale není to spíš bezmocí a zoufalstvím nad sebou samým?

Kdysi někdo vyslovil teorii, že bůh je v každém z nás. S tím se dá souhlasit. I G. B. Shaw v jednom ze svých úžasných citátů pravil:„Mějte se na pozoru před lidmi, jejichž bůh je na nebesích“.

Mějme každý svou víru, ať je v cokoli, a to především v sobě. Nevnucujme ji nikomu, kdo není otevřen a ochoten ji přijmout. Je to záležitost veskrze niterná. Hlavně neškoďme, neubližujme, ale ctěme a milujme.

Vaše Marc