Josef Fousek"Někdo celý život šetří, a když si chce koupit lepší rakev, tak nemůže, protože mezi tím zemře!"

Mnohé z nás trápí otázka jak zbohatnout poctivým způsobem. Nabýt majetku pomocí podvodů a nekalých praktik není těžké. To je u nás i ve světě nejčastěji používaný způsob. Zlodějna, nepoctivost, podvody, nestandardní jednání.

A nyní k poctivému návodu, k čistému způsobu, jak se stát bohatým a váženým. Neb vězte: chudým být není dneska ani v minulosti vhodným receptem k žití. Ať máme jakýkoli výdělek i mizivý, zacházejme s rozpočtem takto. Okamžitě vyšroubujte všechny žárovky a používejte svíce. Žádná televize, žádné rádio! Vařte pouze jednou denně a to na nejmenším hořáku. Nejlacinější je cibulová polévka se starým chlebem. Ovoce nekupujte ale trhejte z přečuhujících větví z cizích zahrad. Alkohol a cigarety jsou pochopitelně vyřazeny z vašeho života navždy. Mýdlo a ručníky najdete na klozetech lepších podniků, kam zajdete a pro formu objednáte jídelníček a už se nevrátíte. Jste-li poctivý beze zbytku můžete mýdlo druhý den vrátit. Vodou šetřte následujícím způsobem. Natočte si do umyvadla vodu a používejte ji celý měsíc. V zájmu desinfekce je do ni záhodno dávat chlór.

Noviny a časopisy nekupujte. Chcete-li se dozvědět, kde se zabíjí, krade, kde se vykolejily vlaky a nebo spadlo letadlo, nebo jak Český kulturní národ uvítal pornohvězdu v Praze, navštivte čekárnu polikliniky nebo proberte kontejner - nejlépe v pondělí.

Abyste nemuseli používat pračku, prášky na praní, elektrický proud, vodu, - noste tmavé oblečení, na kterém není špína znát. Zapomeňte na knihy, cukrovinky a jiné zbytečnosti. Neholte se, nechte si narůst plnovous. Dětem, milenkám, ženám nedávejte žádné květiny. Milují-li vás pochopí. Nenavštěvujte divadla, kina, restauranty a k známým choďte bez láhví a bonboniér. Budou-li vám chtít oplatit návštěvu, rozkašlejte se u dveří s ručníkem na krku. Chřipka odradí. Nepoužívejte ledničku, mrazák, žehličku, lux, holicí strojek. Zásadně nejezděte autem. Vypůjčte si kolo. Nedávejte peníze žebrákům, bezdomovcům. Nepodporujte žádné milosrdné nadace, charity, nechoďte na svatby, pohřby a na jiné události kde je zapotřebí peněz. Boty si podrážejte sami. Večery věnujte meditaci. Z okna hleďte na nekonečný vesmír. Je možno, též sbírat staré železo a starý papír.

Každá koruna dobrá. Za několik let našetříte na cestu do Ameriky. Do Ameriky ale nejezděte, nýbrž za našetřenou sumu zakupte dluhopisy. Každým rokem vám porostou úroky a vy budete pohodlně bohatnout při stálém dodržování šetřící životosprávy.

Dožijete-li se osmdesáti let, uspořádejte velkou hostinu - pozvete na ni za honorář celebrity, kterých je u nás nespočet, slavné osobnosti z umění, politiky a jejich moudré ženy, vhodný je i pozvat známého sportovce, dále zástupce bulvárních listů, kteří vás příští den zviditelní obrovskými titulky. Vypůjčte si limusinu, obklopte se několika dívkami, nahoře bez, nalévejte sobě i svým hostům Jim Beama.

Číšníci nechť roznášejí grilované vepřové steaky, aperitivy, mandle, šampáňo, kávu s koňakem, dorty a dary moře. Vy sám, - konzumujte, pijte, hodujte. Po mnohaleté dietě a odříkání narušíte silně svou životosprávu, tancem na stole s partiovými blondýnkami rozbušíte srdce a uprostřed závistivých hostů vás potrefí infarkt v náruči opilé feministky. A pak nastane vaše životní chvíle. Váš pohřeb. A lidé budou šeptat: "To byl ten boháč! Milionář!"
A další roky se budou vaši známí a přátelé sužovat otázkou: kam zmizely vaše peníze. A protože jste nabyl majetku poctivě, zcela jistě se a bez pochyb dostanete do Nebe. Andělům pak klidně můžete říci: "Kluci, křídlatí, já žil na plný pecky!"

Josef Fousek