Bossy bez basyLetošní autorská soutěž přinesla nejen celou škálu žánrů, ale muzikanti předvedli hru na řadu ne příliš často při Portě užívaných nástrojů.
Není proto divu, že nejen posluchače, ale patrně i porotu, zaujalo spojení kytary se saxofonem, které uplatnila brněnská skupina Bossy bez basy, navíc posílené projevem zpěvačky Lucie Dobrovodské. Potlesk za mistrné ovládání dechového nástroje sklidil i Jan Vašina. Skupina právem získala prvenství.


Zaplněné Lidické náměstí dobře naladili v úvodu půlhodinovými koncerty hosté Stráníci, kteří neopomenuli přidat pozvánku na jejich tradiční potlach a písničkář Martin Rous, vítěz Porty z roku 2006. Pak se už ucházely o přízeň poroty a posluchačů soutěžní kapely. Uskupení Tata Mia z Kolína a Chrudimi už ústečtí posluchači dobře znají, jejich vstup zpozdilo odskočení kobylky z kontrabasu, ale vše bylo napraveno perfektním přednesem skladby Kardiosong, tedy písní o srdci. Kvalitu finále potvrdila skupina Šantré se skladbou Čokoláda a po nich duo manželů – Petra a Jitky Šotových (kytara, housle) ze Slatiňan se skladbou Děda. Docela jiný žánr předvedlo další duo Dubnička a Lahoda z Plzně – „Hrajeme veselé písničky, a to i v případě, že soutěžíme, uvedl Dubnička. Klání rozpůlila další sérií svých nejúspěšnějších skladeb skupina Burizon, z níž většina členů se hrdě hlásí ke krajskému městu.
Po půlhodině nastoupily k soutěži další skupiny – po dvou hodinách si stejnou roli na stejném místě zopakovalo jak plzeňské duo Jampet sester Loudových, tak nakonec vítězná skupina Bossy bez basy. Své umění v závěru předvedl písničkář s harmonikou Marek Vojtěch z Prahy, tanvaldská skupina 9431 a jako poslední Honza Donald Jícha. Pořadatelé položili pro posluchače třešničku na dort v podobě koncertu Věry Martinové, když tečku za finálovou přehlídkou udělali Žalman a spol.

(se)