Marie RottrováLetošní kulatý ročník Mezinárodní Porty ozdobí několik významných hostů, kteří navíc obohatí program svým vystoupením. Pozvání k dnešnímu závěrečnému programu v Letním kině přijala Marie Rottrová, kterou doprovází skupina Neřež. Stálice především české popmusic letos oslaví významné životní jubileum, a je tedy ctí pro pořadatele a účastníky 45. ročníku Porty, že si zpěvačka letos v nabitém programu našla místečko právě pro tento festival.


Připomínáme, že Marie Rottrová chce právě při dovršení toho své jubilea ukončit aktivní kariéru a vyrazí na své poslední koncerty v podobě turné po ČR a Slovensku. Od závěru října do počátku prosince zaplní při 11 koncertech největší sportovní arény v ČR. Příznivci v Ústeckém kraji se mohou těšit na 10. listopad, kdy se představí divákům na Zimním stadionu v Ústí n. L. Své narozeniny na pódiích oslaví s přáteli - hosty koncertů, jako jsou Petr Spálený, Jaroslav Wykrent, Petr Němec, Zdeněk Vřešťál, Vít Sázavský a s dalšími, kteří ji v průběhu její kariéry provázeli, a také aby se rozloučila se všemi svými věrnými fanoušky, jež ji byli velikou oporou po celou dobu její pěvecké kariéry. Na turné ji doprovodí ostravská skupina Flamingo a další hudební hosté. Říká se, že Marie Rottrová je dáma, jež umí stárnout, dopřeje si odpočinku a klidu. A nyní ukazuje, že umí ve správné chvíli i skončit.

Zpěvačka, jež zahájila svou kariéru v roce 1960 v Ostravě při hudební soutěži hledající mladé talenty, tehdy v doprovodu orchestru Gustava Broma, vydala za svou kariéru více jak 20 alb, desítky výběrů a odehrála přes tři tisíce koncertů. Po osmileté přestávce vydala v závěru roku 2009 poslední album nazvané Stopy s autory.

Sluší se napsat i pár vět o kapele Neřež. Ta se dala dohromady v roce 1997, vlastně vznikla na základě tehdejší doprovodné kapely Jaromíra Nohavici. První desku vydala po roce, a to se skladbami Zdeňka Vřešťála a písní Ženy Jaromíra Nohavici. S vydáváním dalších titulů skupina měnila své obsazení. Loni v listopadu upořádala koncerty na počest zpěvačky Nerezu Zuzany Navarové a doprovázela Marii Rottrovou. Skupina vystupuje v novém obsazení. Vedle kmenových členů Zdeňka Vřešťála a Víta Sázavského, kteří přišli z někdejšího Nerezu, je zde baskytarista a zpěvák Filip Benešovský, jenž působí také v sestavě Taliesyn. Novými členy skupiny Neřež jsou flétnista Robert Fischmann (Bran a Taliesyn) a klavírista Vítek Beneš (Blue Effect a United Flavour). Poslední album skupiny nese název Kolektivní vina a jeho křest proběhne 23.června v Chodovské Tvrzi na Praze 4.

(se)