Kam zmizel ten starý song - Vladimír Poštulka 24.4. 2014Nedělní ráno, S tím bláznem si nic nezačínej, Sladké mámení aneb setkání Milana Lasici s textařem a jeho televizními písničkami (2003). Režie J. Mudra

Vladimír Poštulka (nar. 29. 4. 1943) se věnoval písničkové tvorbě původně jen okrajově, po absolvování scenáristiky na FAMU chtěl psát hlavně filmové scénáře. Prvních úspěchů dosáhl už v roce 1968 s písničkami pro sourozence Ulrychovy (Nechoď do kláštera), Hanu Zagorovou (Bludička Julie) a Petra Spáleného (Podivný hry lidí). Byl dvorním textařem Pavla Bobka (Veď mě dál, cesto má, Nedělní ráno, Pojď dál a zpívej atd.) a dalších zpěváků Semaforu.

Hitem, jehož obliba neklesá, se stala původně filmová píseň Sladké mámení s Helenou Vondráčkovou. Dnes už se Poštulka věnuje spíše své druhé profesi: je váženým gourmet-kritikem a publikuje knihy o kulinářství. V rozhovoru s Milanem Lasicou připomene textař okolnosti vzniku některých písní a prozradí své textařské konfese.   

Z dobového televizního záznamu zazní hity: Pojď stoupat jak dým, Nádherná krásko, Bowery Street, S tím bláznem si nic nezačínej a řada dalších.
Vysílání: 24.4., 23.10 hod., ČT art

Zdroj, foto: Česká televize