Hudební klub - Jeff Beck - Live at the IridiumLegendární rocker po šedesátce preferuje písně s nádechem country. Jeff Beck je jedním z nejuznávanějších kytaristů současnosti.

Umělce, který se do hudebních análů zapsal nejen vynikající hrou na kytaru, ale i nekonvenčním přístupem ke své tvorbě -
kombinací kytarové virtuozity s nejmodernějším zvukem. První sólový singl Hi Ho Silver Lining mu vychází počátkem r. 1967. Pod hlavičkou Jeff Beck Group se po půl roce objevuje album Jeff Beck Group: Truth (1968).

Ve skupině zpívá Rod Stewart, na baskytaru hraje Ron Wood a bubnuje Mickey Waller. Vzápětí přichází za Wallera Tony Newman a skupinu doplňuje klávesista Nicky Hopkins. Po albu Jeff Beck Group: Cosa Nostra Beck & Ola (1969) odchází Stewart a Wood ke skupině Faces. V letech 1972 až 74 se Beck objevuje v superskupině Beck, Bogert & Appice. V r. 1975 sestavuje výhradně instrumentální skupinu s M. Middletonem, baskytaristou Philipem Chenem a bubeníkem Richardem Baileym.

Jejich album Blow By Blow z roku 1975 je poměrně velice úspěšné. V r. 1976 začíná několikaletá spolupráce s Janem Hammerem. V r. 1985 se mihl v superskupině Honeydrippers. Léta osmdesátá již nejsou pro Becka tak úspěšná, přestože album Guitar Shop (1989) získalo cenu Grammy.

Vysílání: 07.5., 23.10 hod., ČT art
Opakování: 09.5., ČT art

Zdroj, foto: Česká televize