dvoří hradu Bouzov a Areál městských sadů v Mohelnici přivítají od čtvrtka 29. srpna do neděle 1. září 2024 návštěvníky Festivalu lidí, léta a muziky již na pátém ročníku Mohelnického folkfestu. Návštěvníky čeká víkend plný výborné muziky, příjemné atmosféry, kamarádství, úsměvů, stanování a muzicírování nejen na pódiu, ale i v celém areálu při večerním a nočním jamování či společném zpívání u tradičního táborového ohně. O tomto nejen hudebním setkání si budu povídat s Honzou Štaiglem ze skupiny Madalen, který je hlavním hybatelem dění kolem festivalu společně s dalšími nadšenci, kteří festival připravují.

Ahoj Honzo, na letošním  Mohelnickém FolkFestu se bude hrát nejdřív ve čtvrtek 29. na nádvoří hradu Bouzov, pak souběžně na Velké scéně a Morava scéně a tečkou je nedělní půlnoční zpívání do spacáků, ranní vítání slunce a ještě další akce. V kolika lidech tohle všechno stíháte a jak dlouho folk-fest.cz připravujete? Klidně nám ty nadšence představ…

Ahoj, věnujeme se tomu intenzivně v naší kapele Madalen dá se říct celoročně. Jmenovitě to je Věrka, Jana, Káťa, Pavel a Radek a já 😊.  Nicméně na festival se k nám přidá dalších cca 40 nadšenců, kteří se postarají o areál, návštěvníky a muzikanty (lavičky, scény, backstage atd…). Bez nich by to bylo nereálné takový festival zrealizovat.

 

Na Hlavní scéně se v pátek a v sobotu vystřídá celá nóbl plejáda našich významných představitelů folk a country scény. COP, Žalman a spol., Rangers, Bratři Ebenové, Roman Horký, Bokomara s Petrou Černockou, Hana a Petr Ulrychovi, Epydemye, Robert Křesťan s Kateřinou Garcia, Marien. A spolu s nimi další skvělé kapely a interpreti i s vaší Madalen. Jak je náročné získat všechny ty skvělé umělce a koncentrovat všechno do tří nebo vlastně do čtyř dnů?  

Je to o tom si připravit kostru dramaturgie už minimálně s ročním předstihem a termín si u těchto kapel rezervovat. Nicméně, mnoho kapel s tím už předběžně počítá a nespočet kapel se hlásí dodatečně. Spíš bychom potřebovali ještě další tři pódia a dva dny festivalu, abychom všechny zájemce o vystoupení mohli do dramaturgie zařadit. Je to v tomto těžké. Proto jsme také zavedli tzv. Konkurz FolkFestu „OPEN“, kde podle nahrávek vybíráme 6 kapel, které si mohou zahrát na MORAVA scéně společně s dalšími cca 20 kapelami žánru F/C/T/Bg.

 

V roce 1995 a 1996 jsi se skupinou Madalen vyhrál národní kola Porty. Máš ještě někde ty slavné soušky? A Portu sleduješ?

Ano sošky máme stále u nás doma na čestném místě, kde taky s kapelou zkoušíme. Portu sledujeme a podporujeme tím, že si z oblastního kola Porty v Ostravě vybíráme jednoho finalistu do programu FolkFestu. Zveme kapelu nebo jednotlivce, který nás zaujme a hodí se nám dramaturgicky, není to tedy vždy vítěz oblastního kola.

 

Mezi účinkujícími na letošním ročníku se objeví také finalisté Porty 2024, B.P.T. Zlín a loňský vítěz Marie Tilšarová. Systém, kdy si berou pořadatelé někoho z finalistů Porty, se letos rozrost na dvacet festivalů jako Štafeta partnerských festivalů Porty. Jde o podporu nových kapel a vzájemnou propagaci folk a country muziky. Proto taky tenhle rozhovor. Jak vidíš folkovou scénu a jak se ti tahle iniciativa společné podpory folk a country scény líbí?

Myšlenka vzájemného podporování festivalů se mi líbí, nicméně máme rádi volnost při tvorbě dramaturgie našeho festivalu. Obdobně spolupracujeme i s dětskými hudebními soutěžemi jako je Dětská Porta nebo Brána. Zde si také sami vybíráme mladé talenty do soutěže mladých kapel a dáváme jim prostor na FolkFestu.
A to, že si u nás v letošním roce zahrají B.P.T (které jsme oslovili poté, co jsme je slyšeli naživo u nich v Želechovicích a Marie Tilšarová se k nám probojovala přes OPEN konkurz) je známka toho, že si umíme vybrat kapely, které zaujmou jak porotce Porty tak nás jako muzikanty a pořadatele festivalu.

 

Díky za rozhovor a ať se i ten letošní Mohelnický FolkFest vydaří a počasí je přátelské.

Stopař ePortýra Roman Roček