Další zastávka Štafety partnerských festivalů Porty 2024 se nachází na Pardubicku. Právě zde se uskuteční v pořadí již 24. ročník tradiční přehlídky trampských a country skupin Svojšický Podzim 2024. Ten proběhne v sobotu 14. září od 13ti hodin ve Svojšickém amfiteátru. Informoval o tom jeden z pořadatelů, Tomáš "Majk" Vyhnálek.

Letos se mohou posluchači těšit na Country Colaps (Pardubice ), který v roce 2005 a 2006 získal na Východočeském kole Porty Diváckou Portu oblastního kola Trampské Porty a v roce 2011 se v Kostelci nad Orlici umístil na 3. místě ve stejné kategorii. Dále obsadil www.countrycolaps.cz 3. místo v soutěži Talent Country rádia v roce 2015. 

Z Kolína dorazí další skupina, která prošla Portou, a to kapela Hřích. Ta v dubnu 2019 získala 1. místo Porty v oblastním kole Vysočina i Diváckou Portu a o tři roky později si zopakovala úspěšnou účast na Portě a odnesla si z oblastního kola Vysočina ve Vlásenici postup do národního finále v Řevnicích, kde získala Diváckou Portu www.kapelahrich.cz

Diváci se mohou těšit také na Faux pase FONET, která kromě pravidelného umístění „na bedně” v oblastních kolech Porty a účastech ve finále Porty v Řevnicích, má na kontě např. rovnou dvojitou cenu z Porty 2020, která proběhla bez diváků a písničky byly hodnoceny odbornou porotou podle zaslaných nahrávek. Důvodem byl Covid. V této ePortě získali Diváckou Portu za písničku Zloděj, 3. místo v Portě Interpretační. První místo si odnesli z finále Notování. Dále má www.fpfonet.cz cenu SAI z finále Porty 2019 v Řevnicích, cenu za nejlepší zpěv z Jizerské noty i za zpěv na oblastních kolech Porty. K tomu patří i další různá ocenění autorská a interpretační za písně a ceny diváků. 

Návštěvníci se mohou těšit také na skupinu Ajeto (Praha) www.ajeto.org. Ta letos zahajovala festival Třebsínská zvonička, který byl součástí Partnerských festivalů Porty 2024. Ajeto v roce 2011 postoupili do národního kola v Lesním divadle v Řevnicích a o šet let později vyhráli v oblastním kole Porty v Nymburce Autorskou Portu s písničkou Tajemství. 

Portou prošli i brněnští Hudlaři. Ti postoupili v roce 2019 z Jihomoravského oblastního kola Porty. Skupina hudlari.webnode.cz si tak zahrála na finálových prknech v Řevnicích.

Svoje písničky představí Rychlý koně (Buštěhrad u Kladna) nebo Veranda - (Jablonec nad Nisou), která v roce 2016 získala 3. místo v Trampské notě Padochov ve dvou kategoriích - Ceně diváků a Ceně poroty za dueta a jednotlivce. O rok později vyhráli Cenu diváků. 

Ze Rtyně v Podkrkonoší přijede skupina KoYoTi, která po vítězství na Podlužanské kytaře získala i 2. místo na Svojšickém Podzimu. www.facebook.com/koyoti.cz

Dále vystoupí např. jaroměřská country kapela Dostavník www.dostavnikjaromer.webnode.cz , T-Kvartet (Pardubice),  Daniels (Beroun), www.facebook.com/kapeladaniels/?locale=cs_CZ nebo Nakopr (Pardubice) www.facebook.com/profile.php?id=100076599967830

Diváci se mohou těšit i na skupinu Grey Smoke (Středočeský kraj), jehož kytaristu Honzu Pratta znají např. posluchači Country rádia z dubnových Trampských tamtamů www.facebook.com/profile.php?id=100083387880379. Jako host letos navíc vystoupí Iva Hajnová band - Iva Hajnová a Luboš Stráník s kapelou . 

Tomáš "Majk" Vyhnálek dále připomněl, že www.svojsickypodzim.countrycolaps.cz je pořádán za podpory obce Svojšice a Pardubického kraje.

Vstupné na celý den je 300 Kč. nebo 250 Kč v předprodeji. Ten končí 1.9. 2024. Děti do 15 let budou mít vstup zdarma. V místě konání je zajištěné občerstvení a v areálu je možno stanovat. 

„Přijďte i vy prožít den plný pohody. Posedět a zazpívat si, popovídat s přáteli, zavzpomínat, zatancovat si.

 

Za pořadatele zve Country Colaps a obec Svojšice,“ dodal Tomáš "Majk" Vyhnálek.

 

Klidné léto a příjemné zážitky nejen na kulturních akcích, patřících do festivalové štafety přeje Stopař ePortýra Roman Roček