Kamarádi, muzikanti, zkrátka všichni, co máte rádi Dětskou Portu! Mám velkou radost z toho, že mohu psát tyhle řádky právě v tuto dobu. Znamená to totiž, že se opět blíží finále Dětské Porty v původním jarním termínu! Po všech starostech, příkazech a zákazech kovidového času, díky nimž se nejprve předloňské 29. republikové finále odehrálo pouze v přímém přenosu na obrazovkách PC a loňské slavnostní, třicáté, proběhlo místo v květnu až v září, je už zase vše při starém.

Ony dva složité roky naštěstí už utekly a poroty 11ti oblastních kol, rozsetých po celé republice, mohly zase naživo a napřímo dělat svou práci. Když před měsícem popisoval na těchto stránkách Honza Dobiáš krumlovské oblastní kolo DP, byli jsme zhruba v polovině letošní série postupových klání. Ta nakonec skončila o předposledním dubnovém víkendu velmi zajímavou  trojicí  soutěžních akcí. Posuďte sami.

Jihomoravské oblastní kolo  - Svitávka: Festival, jehož součástí bylo letos poprvé i naše oblastní kolo se jmenuje příznačně - Dětská Porta. Pořádá ho Dětský tábornický klub STOPA ze Skalice nad Svitavou a  v letošním roce měl už 33. ročník!  Není tedy divu, že se konal v příjemné atmosféře s hezkou diváckou účastí. A to se dle pořadatelů letos na počtu soutěžících i diváků podepsal „covidový“ přesun termínu z února na konec dubna. I proto se počítá v r. 2023 s návratem k původnímu termínu. Po velkém boji nakonec poslala porota na republikové finále tuto čtveřici: skupina Ňufáci, skupina MATETE, TK Stopa Skalice nad Svitavou a Jakub Martínek.

Jihomoravské oblastní kolo -  Brno: První ročník brněnského oblastního kola uspořádalo v sobotu 23.4. v Cafe Práh volné společenství brněnských muzikantů (z kapel Přístav, Kolibříkův úlet a Zkusmeto), pořadatelů (festival Brána, brněnské kolo Porty a Brněnský vrabeček) a dobrovolníků. Tento nový tým se rozhodl vyplnit bílé místo na mapě oblastních kol Dětské Porty v jinak folku a country zaslíbeném Brně. Pod vedením zpěvačky skupiny Přístav a exvítězky Dětské Porty Martiny Hrbkové dali dohromady realizační tým HuSoBrKo (Hudební Soutěž Brněnské Kolo), kterému se podařilo zorganizovat ve velice krátké době výborně připravenou soutěž. A to tvrdí, že za rok bude vše minimálně dvakrát větší. Rádi věříme. Do Kroměříže nakonec z Brna pojedou: skupiny SAMI (absolutní vítěz), JEKoT, SANANAJ a CHECK IT + jednotlivci Samuel Rychtár, Petra Kolarová a Kristýna Kopalová.  

Oblastní kolo Libereckého kraje – Jablonec: Studio Kokos, parta zkušených jabloneckých pořadatelů oblastních kol Dětské Porty, vybrala - jako obvykle – termín konání co nejblíž k republikovému finále. Soutěž  tak letos proběhla v neděli 24.dubna na obvyklém místě,v klubu Na Rampě, a měla opět výbornou úroveň. Navíc se dá očekávat, že postupující z Jablonce budou, stejně jako v minulých letech, patřit k favoritům i finále v Kroměříži. Takže si zapamatujte jména Hana Antonínová, Eliška Jaroušová, Michaela Krahulcová Anežka Kočárková, Jitka Padronová a Karolína Čemusová či skupiny Doly přes celý hory a Ambiam. 

Oblastní kola jsou tedy za námi a na dvojici protilehlých pódií na nádvoří kroměřížského Starého pivovaru se kvalifikovalo 61 finalistů. Ti mohou předposlední květnový víkend přijet a zazpívat zase naživo nejen porotě, ale i soupeřům a divákům. Chcete-li být také u toho a poslechnout si, jakou vynikající kvalitu mají, naplánujte si návštěvu Kroměříže. Republikové finále  31. ročníku Dětské Porty se zde koná na 21.-22.5.  Na webu www.detskaporta.cz se dozvíte podrobnosti.

František Čálek

 

fotografie jsou z HuSoBrKo (JM obl. kolo Brno) a Studia Kokos (obl. kolo Libereckého kraje - Jablonec - odkaz na celou galerii zde)