Hned vám tenhle quasi matematický titulek objasním. První trojka je trio úctyhodných pánů Vokobere. Kartářský výraz vznikl spojením začátečních slabik příjmení Jiřího Vondráčka, Petra Kocmana a Tomáše Berky.

Zatímco Jiří Vondráček (hudební skladatel, producent, člen týmu Porta a předseda SAI) hraje na perkuse a dvanáctistrunnou kytaru a je hlavním autorem tria, Petr Kocman zdaleka nemá country vytetováno jen na předloktí a také pro Tomáše Berku je kytara mnohem víc, než jen hudební nástroj, byť jim oběma stačí strun jen šest.

Druhá trojka patří dívčími triu Infinity. Tři slečny v černém by si i v mírumilovném předvánočním období zasloužily na své zlato v hrdle zbrojní pas. A když se tyhle dvě trojky spojí do jednoho koncertu, jako se stalo čtyři dny před Štědrým dnem v sálku Music City v Praze, je z toho až překvapivě nádherný, protože nečekaný vánoční dárek. A to přitom všichni diváci či posluchači museli na koncert projít prostornou prodejnou hudebních nástrojů se spoustou dalších věcí, které s hudbou nebo nástroji souvisejí.

Tři pánové z Vokobere se uvedli nádherným mužským a capella trojhlasem, a pak střídavě nebo dohromady uváděli písně své nebo jiných světových kapacit. Protože to byla údajně vánoční besídka, probíhal koncert v nenuceném, podstromečkovém duchu. Petr Kocman přidal chvílemi ke kytaře i foukačku, Jirka Vondráček nenechal ladem rolničky, takže když je přidal k jednomu známému hitu Beatles, určitě by se John, Paul, George i Ringo divili, jakou že to složili vánoční píseň…

Infinity zpívaly svůj set anglicky, s doprovodem buď kytary Tomáše Berky, nebo kláves Karla Macálky, ale přidaly se k pánům i česky při čerstvé, týden staré koledě o odpuštění, při níž si zazpívalo kus refrénu i publikum.

Tomáš Berka připomněl několik skladeb, které jsou doma v repertoáru skupiny Corpus Delicti, a když zpíval Zima, podzim, jaro nebo léto, zavolej jen Markéto, byl to jasný signál, aby se dvojice v sále k sobě přitiskly ještě víc nebo si pohladily ruce.

A nebyla by to vánoční besídka, kdyby nezazněl společný zpěv koled, které začaly nesením novin a skončily poslední slokou o oloupeném Goliášovi. Venku už byla tma a mokro, trochu sněhu zůstalo jen na krajích Prahy, ale díky těmhle muzikantům nás čekají krásné a bezesporu bílé Vánoce.

Foto: Petra Kuchyňková