Třináctého ročníku tohoto skvělého festivalu jsem se v hledišti, v zákulisí a trochu i na jevišti nezúčastnil poprvé a doufám, že ani naposled. Širák se už tradičně konal v areálu přírodního amfiteátru u Hanesova mlýna nedaleko Štoků, a to 2. a 3. září.

Je to spousta práce, radost, ale i hromada starostí a finančních nákladů, zejména pro Pavla Solara, řečeného Sampaj a jeho prima ženu Martinu. Nejsou na to ´zaplaťpámbu´ sami. Ono to ani dost dobře nejde jen ve dvou zvládat takovouhle akci. Vyjmenovat všechny, kteří se na přípravě, zajištění a závěrečném úklidu už vesměs spoustu let podíleli a podílejí, bych z hlavy dal určitě těžko dohromady. Bez těchto lidí, pro diváky většinou i přes nějaké označení prakticky neviditelných, se žádný festival neobejde.

Tak jsem si slíbil, že je podpořím alespoň „tak trochu oslavným článkem“ v ePortýru. No, od října se k tomu chystám a s vědomím, že ´Sliby se mají plnit aspoň o Vánocích´, jsem se v adventním čase konečně posadil k počítači. Letošní program byl, jak je na Širáku už dlouho dobrým zvykem, pestrý, rozmanitý a s řadou doplňkových aktivit. Každý si mohl vybrat, co mu bylo příjemné a milé. Já jsem si vybíral a vybral přenáramně. Muziku a setkávání se. Potkal jsem spoustu lidí, s kterými jsem se před léty potkával za své éry s Máky, řadu dalších, s kterými jsem se potkával a už dlouho potkávám na Portě, na Notování nebo Újezdském babím létě a Bůh ví, kde ještě, a nejen v souvislosti s muzikou. Zablbnul jsem si na jevišti s partou skvělých muzikantů z velmi osobité, ale výborné ´lehce crazy´ kapely SEMTEX. Pokecal a zavzpomínal jsem si v zákulisí s lidmi, které jsem už dlouho neviděl, a hlavně jsem si užil skvělé muziky. Vlastík Redl v jedné své skladbě praví, že „mu už v uchu hrozně kručelo a že mu ho ta dotyčná krásně nakrmila“ a já si uši i duši nakrmil vrchovatě. Čechomor v tříčlenné komorní sestavě zazářil, stejně jako Marek Eben s bratry a skvělou sestavou dalších výborných muzikantů. Mou srdeční záležitostí jsou i Hop Trop, Lokálka, Nezmaři i Rendez-fou. Nejen oni. Stačí se podívat na webu do programu. Bylo to prostě moc fajn.

No, a Sampajovy plány s Hanesovým mlýnem mi málem vyrazily dech. Už letos se mu povedlo oddělit les od hlediště plotem. Ne že by se chtěl nějak separovat nebo vyvyšovat, ale ne každý divák byl v minulosti ochoten zaplatit vstupné nebo se chovat, jak by se slušelo. Takže proto plot. To je ale to nejmenší. Pavel to totiž vzal z gruntu. Areál koupil a držím mu moc palce, aby se mu povedlo ho zvelebit a částečně přebudovat, jak zamýšlí. Klobouk dolů. Inu, kéž by bylo takových Sampajů v republice víc. V roce 2017 Ahoj na Širáku.

Balík