Mezi Čechy se asi najde jen málo těch, kteří neznají hrad Křivoklát. Ten samozřejmě také stojí za návštěvu, ovšem pokud se chcete vyhnout davům lidí v probíhající turistické sezoně, doporučujeme vám jiný výlet. Nedaleko Křivoklátu leží vesnice Zbečno, kde si můžete prohlédnout překrásný Hamousův statek.

Zbečno je nevelká obec s 522 obyvateli, leží sedm kilometrů od Křivoklátu po proudu řeky Berounky. Najdeme tu římskokatolický kostel sv. Martina z poloviny 14. století a naproti němu již zmíněný Hamousův statek s číslem popisným 22. Statek patří mezi nejstarší zpřístupněné památky lidové architektury ve středních Čechách a opravdu stojí za vidění.

Ve Zbečně bývalo podobných statků a chalup víc, do dnešní doby zbyl ale jen kostel s farou a Hamousův statek. Jeho majitelé byli správní hospodáři. Ani ve 20. století nedali přednost modernějšímu bydlení, stavení nezbourali, ale naopak udržovali, z větší části bylo opraveno a rozšířeno v 18. století. Ve statku se bydlelo do roku 1992, poté ho spolu s hospodářskou částí odkoupil Památkový ústav středních Čech od posledního majitele pana Václava Barchánka. Nyní je statek ve správě Národního památkového ústavu.

Staré bydlení

Nikdy neškodí, když si můžeme vzpomenout na dobu, kdy lidé topili jen v kamnech nebo na ohništi, chodili pro vodu do studny a svítili svíčkami či petrolejovými lampami. A právě v této chaloupce na nás dýchnou staré časy... Dům je převážně roubený a i na dnešní dobu docela velký. Je rozdělený na několik částí a v jednotlivých místnostech můžeme vidět zachovalý starý nábytek, nádobí i nářadí.

Podle průvodců sloužila usedlost hlavně k hospodářským účelům, ale chvíli tu fungovala zájezdní krčma a za života rychtáře Dominika Hamouse (po roce 1817) také rychta.

Prohlídka statku

Z hlavní ulice statek příliš zajímavě nevypadá, ale když vejdete dovnitř, ocitnete se najednou v jiném čase. Ze síně vedou dveře do velké světnice hospodáře, do komor, sklepa a výměnku s kuchyní. Naproti vstupu je pak zděná černá kuchyně s pecí na chleba z roku 1716. Tato místnost byla původně dřevěná a uvnitř měla otevřené ohniště.
Pěkné jsou také komory, ty sloužily ke skladování různých věcí. Vrchní komora je nejsušší částí domu, a tak zde bývala uskladněna mouka, obilí, peří i bylinky, v dolní komoře pak nářadí, postroje a některé jídlo. Mezi komorami jsou nejstarší stropní trámy ze 16. století. Za zmínku stojí také dva malé kamenné sklípky s cihlovou klenbou, která tu je pravděpodobně už od dob Marie Terezie. Byla v nich největší zima, a tak se používaly jako lednička k uchovávání potravin. Nesmíme zapomenout na výměnek s kuchyňkou, které dřív sloužily starému hospodáři a jeho ženě.

Na dvoře je velké množství hospodářských nástrojů, konírna, chlívky i staronový špýchar, přenesený z Bratronic. Prohlídku dvora si užijí hlavně malé děti.

Vycházka na Klíčavu

Pokud budete mít chuť ještě na malou procházku, doporučujeme vám vydat se k vodní nádrži Klíčava, která je odtud vzdálená jen tři kilometry. Pohled na hladinu nádrže a hejna ryb bude hezkým zakončením tohoto výletu.

Užitečné informace:

  • Zbečno najdete 7 kilometrů od Křivoklátu směrem na Sýkořici a Bratronice po proudu Berounky. Hamousův statek nemůžete minout, stojí u hlavní silnice naproti kostelu.
  • Hamousův statek je otevřen v létě od 9 do 17 hodin denně kromě pondělí a v září od 9 do 16 hodin o víkendech.
  • Vstupné stojí 70 Kč pro dospělé a 50 Kč platí děti ve věku 6–15 let, studenti a důchodci, rodinná vstupenka je za 190 Kč a děti do 6 let mají vstup zdarma.

Převzato z webu www.idobnet.cz, kde najdete i další tipy na výlet.