Pokud už pomalu přemýšlíte, kam se vydat o víkendu, máme pro vás tip: navštivte město, které se jako jedno z mála v naší republice může pochlubit tak bohatou stříbrnou historií.

Kutná Hora a její stříbrné doly patřily po několik staletí k oporám Českého království a jeho králů. A také díky tomu stojí Kutná Hora ještě dnes za návštěvu. Pojďte s námi alespoň na chvilku obdivovat její velkolepou krásu.

Na území dnešního města bývala původně hornická osada, která je doložená už v 10. století. Největší rozkvět ale město zažilo od 13. do 15. století, kdy se rozšířila těžba stříbra. Směřovalo sem mnoho lidí zblízka i zdaleka, vyrůstalo tu hodně domů a díky bohatství města také kostelů a chrámů.

Katedrála a Kostnice v Sedlci

V Kutné Hoře – Sedlci bylo v roce 1142 založeno nejstarší cisterciácké opatství v Čechách. Dnes tady najdete jeho konventní chrám, gotickou katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele z let 1290–1320, a také hřbitovní kostel Všech svatých s kostnicí, postavený ve 14. století. Památky stojí nedaleko nádraží a je na ně opravdu krásný pohled, i když už nemají původní podobu. Město totiž hodně utrpělo během husitských válek, protože se přidalo na katolickou stranu. Z katedrály zbyly ruiny a teprve na přelomu 17. a 18. století ji cisterciáci nechali opravit v barokně-gotickém stylu. Nedlouho poté byl Sedlecký klášter zrušen a v jeho budovách vznikla tabáková továrna.

Kostel Všech svatých s kostnicí (stojí dvě stě metrů od katedrály) se zachoval víc ve své původní podobě, i když v současné době je napůl zahalený kvůli rozsáhlé rekonstrukci, protože se naklání. Obklopuje ho hřbitov, na který prý byla podle pověsti přivezena hlína až z Jeruzaléma, proto byl vyhledávaným místem pro poslední odpočinek. Kdysi měl plochu 35 tisíc metrů čtverečních a pochováno tu bylo víc než 40 tisíc mrtvých. Když byl na konci 15. století zrušen, kosterní ostatky z většiny hrobů přemístili do spodní kaple kostela. A tady je můžete obdivovat ještě dnes. Kosti včetně lebek jsou poskládány do pyramid, zdobí také zdi, sloupy, strop nebo lustr. Je to úchvatná podívaná…

Chrám svaté Barbory

Na opačném konci města, necelé čtyři kilometry od Sedlce, stojí další klenot české architektury – chrám svaté Barbory. Svědčí o bohatství Kutné Hory, neboť ho dali postavit ve 14. století ambiciózní měšťané, a to tak trochu natruc Sedleckému klášteru. I proto chrám stojí za původními hradbami města, kam už duchovní samospráva kláštera nesahala. Chrám je zasvěcen patronce horníků Barboře a na jeho stavbě se podíleli významní čeští stavitelé, například syn Petra Parléře Jan, Benedikt Rejt nebo Matyáš Rejsek. Trvalo několik staletí, než byl dokončen, současná podoba je z přelomu 19. a 20. století.

Pohled na chrám nás nadchl. Ať už stojíte přímo u něj, nebo se díváte třeba od Vlašského dvora, musí vás napadat myšlenky o nevšedních schopnostech jeho stavitelů. Jak mohli před sedmi sty lety vytvořit něco tak obrovského, všechny ty sloupy, klenuté stropy a vysoké věže? S tehdejšími technickými možnostmi a bez moderních materiálů to muselo být hodně náročné. Ale mimořádné.

Vlašský dvůr

V roce 1300 zažilo město významnou událost. Král Václav II. tu zřídil královskou mincovnu a zavedl novou minci nazvanou pražský groš. Mincovna sídlila ve Vlašském dvoře, a protože si král Kutnou Horu oblíbil, nechal v něm přistavět královský palác a kapli. Vlašský dvůr byl posléze svědkem mnoha důležitých událostí v českých dějinách. Dnes vypadá díky novogotické rekonstrukci znovu jako královské sídlo, které si samozřejmě můžete prohlédnout.

Dačického dům a další památky

V Kutné Hoře najdete mnoho dalších zajímavých míst. Určitě mezi ně patří rodný dům kronikáře Mikuláše Dačického z Heslova z doby předhusitské, který si můžete projít doslova od sklepa až po podkroví. Za návštěvu stojí také Hrádek, v němž sídlí České muzeum stříbra a středověký důl, Jezuitská kolej, Kamenný dům nebo další kostely, například svatého Jakuba, svatého Jana Nepomuckého nebo Matky Boží Na Náměti.

Ať už budete v Kutné Hoře jakkoli dlouho, určitě se nebudete nudit. Pokud máte rádi túry, je ideální projít si trasu mezi nejkrásnějšími chrámy pěšky, jsou to necelé čtyři kilometry. Cestou uvidíte všechny kostely i historické centrum se všemi památkami.

K návštěvě Kutné Hory doporučujeme zimní období, dokud tu nejsou davy turistů. Všude mají otevřeno denně (většinou od 10 do 16 hodin) a nebudete muset stát dlouhé fronty u pokladen jako v sezoně.

Převzato z webu www.idobnet.cz, kde najdete i další tipy na výlet.

Foto: Lucie Hochmalová