Devět povídek legendárního světoběžníka, spisovatele a bojovníka proti nacismu Otakara Batličky právě vyšlo pod názvem Příběhy odvahy a dobrodružství. Otakar Batlička (1895 - 1942) byl světoběžník, spisovatel a bojovník proti nacismu. V rané dospělosti - traduje se, že v patnácti letech - si „odskočil“ na devět let do Jižní Ameriky a několik let cestoval po světě.

Pravda je, že cestovat začal až ve svých 19 letech. Jeho putování se stalo podkladem pro částečně autobiografické dobrodružné povídky pro mládež, které publikoval v časopisech Mladý hlasatel a Vpřed. Po okupaci a vzniku Protektorátu Čechy a Morava se stal členem Obrany národa - Východ, pro niž pracoval jako zdatný radiotelegrafista. Byl však zatčen a uvězněn v koncentračním táboře Mauthausen, kde zahynul. 

Supraphon nyní vydává audioknihu Příběhy odvahy a dobrodružství, kde je načtených devět povídek Otakara Batličky, které posluchače zavedou do Ameriky, na Aljašku, do Číny, Indie a Afriky. Zde všude se odehrávají příhody, v nichž jde mnohdy jejich hrdinům o život. Nahrávce vévodí Ondřej Vetchý, násobící napětí svým rozechvělým, znepokojivě dramatickým stylem. Batličkovy dobrodružné příběhy uchvacují i po desetiletí od svého vzniku nové generace nadšených posluchačů a čtenářů. Ti pak zůstávají autorovi věrni po celý život.

Zdroj: Supraphon