Adélka Bohadlová, které se ptala Pavlína Jíšová, které se ptala skupina Madalen, které se ptal Petr Bende, kterého s ptala Věra Martinová a které se ptal Petr Kocman, se ptá skupiny Ladybirds

Jak to zvládáte s těmi dětmi, naplno hrát, pracovat, skládat? Sama to jako matka vůbec nestíhám.

Alenka: Nooo, je to někdy mazec, to jo. Můj manžel je zvukař, takže toho o víkendu moc nenahlídá, Matěj jezdí často se mnou. Nebo se zapojí chůvy, babička, kámošky… Ale nemít hraní, práci a super muže, asi by mi hráblo mnohem dřív.

Anička: Jde to samozřejmě jenom za ohromné podpory rodiny – manžela, babiček, dědečků, prababiček a pradědy… Protože když se to sejde a koncert má ve stejný termín manžel, babička i děda, tak jsem za ty prababičky vděčná. Je to o neustálém plánování a bezchybné logistice hledání možností hlídání minimálně v šesti různých kalendářích.

Zuzka: Je dobré mít za manžela stavaře a ne hudebníka. Pak si děláme rodinné výlety na koncerty anebo holky nechám s ním doma.

 

Můžete čtenáře zahltit informacemi o nové desce? Podílely se na ní autorsky všechny Berušky? A proč takový výběr hostů?

Alenka: Deska má 12 autorských českých kousků a autorsky se podílela Anička třemi z nich. Jinak jsou to moje písničky, některé starší, některé nové. Titulní skladba vznikla asi před 15 lety, spoluautorem je Martin Zakkiss Juha, se kterým jsme mívali duo Folmet. Bylo by nám líto, kdyby Šachovnice zanikla, tak jsme jí s kapelou daly nový kabát. Ještě jedna písnička trochu vybočuje, a to “Na druhý straně”, tu nám věnoval kamarád muzikant, písničku jsme si “přivlastnily”. Co se hostů týče, chtěly jsme natáčet tak, jak hrajeme na koncertech, plus rytmika. Nechtěly jsme věci úplně přearanžovat, jen jsme je poupravily pro kombinaci s bicíma. Oslovily jsme Michaela Cábu, kterého znám původně jako flamengového cajonistu, on se do toho s námi pustil naprosto naplno. Bicí, cinkátka, rachtátka… prostě všechno a tak akorát. Je to skvělý človíček, který dal naší desce ten správný nádech, tak to mělo být.  Pokud to jde, rádi vystupujeme společně. Křest Šachovnice jsme si s ním opravdu vychutnaly. Mezi další hosty na novém CD patří Ondra Kozák na mandolínu, Michal Žáček na saxofon nebo Katka Pelíšková, Martin Zakkiss Juha a Vít Štaigl na elektrické kytary. Těmi hosty jsme si to CD tak trochu ozdobily. Proč ne, že?

 

Ráda bych věděla nejoblíbenější jídla jednotlivých členek. A taky pití. Třeba se tím bude
řídit nějaký pořadatel či ctitel a překvapí Vás. 

Zuzanka: Teď u nás u všech vedou růžovky (plechovkové proseco), kterými jsme pokřtili CD a které nás provázely i celým natáčením. Z jídel miluju bramboráky se smaženým sýrem  a palačinky.

Anička: Já vypiju a sním všechno, co je. Nejradši mám aktuálně k pití buď dobré pivo, nebo colu s rumem a k jídlu mám nejraději pečené jehněčí kolínko s konfitovaným česnekem a karlovarským knedlíkem, ale jedině od svého manžela, který je nejlepší kuchař na světě.

Alenka: Já se roztejkám blahem z kvalitních sýrů a dobrýho červenýho (ideálně španělskýho) vína. Jinak jsem docela přizpůsobivá, hlavně abych nemusela vařit. :-) Mimochodem na světě jsou dva nejlepší kuchaři. Ten druhej, Aničko, je můj.

 

Kde se vzala inspirace k novým písním? Koneckonců, životních zkušeností od starších písní přibylo…


Alenka: Už mě to hlodalo delší dobu, něco ze mě chtělo ven, a tak se potkala myšlenka, klidný den, suprové místo s atmosférou a bylo to…

 

Kdo Vás nejvíce hudebně ovlivnil a na jakých oblíbených interpretech se Ladybirds shodnou?


Zuzka: Všechny tři jsme „ujeté“ na dobré vícehlasy. Jinak každá poslouchá něco jiného. A když se to dá dohromady, tak vzniknou naše covery.

Anička: Já jsem třeba přitáhla do kapely písničky od Mr. Big, Daft Punk nebo Alison Kraus, holky zase písničky od Sugerland, Dixie Chicks a Baskery, Zuzka si ale ráda zazpívá i popové písničky od Adele, Britney Spears, Duffy, Nicole Scherzinger nebo Christiny Aguilery.

Alenka: Od malinka se u nás poslouchala kvalitní muzika, netroufnu si říct, kdo mě ovlivnil nejvíce, možná spíš napíšu směsici těch, které jsem poslouchala hodně, úplně žánrově namíchaně: Queen, Kiss, Scorpions, muzikál Vlasy a Jesus Christ Superstar, Dan Bárta, Marie Rottrová, Samson, Nezmaři, Redl… Jako opravdu mix.

 

Na co se v nejbližší době nejvíc těšíte?

 

Anička: My se těšíme na každé hraní, na každou akci, na každou zkoušku…

Zuzka: …kde jsme spolu a máme hlídání na děti.

Alenka: I když my to umíme i s dětma.  Těším se na hraní, nový lidi, cestování, spaní v autě, vlastně se těším i na ty bagety z benzínek.

 

Adéla Jonášová