Štafeta ePortýra

Lenka Slabá, které se ptal Luboš Stráník, kterého se ptal Pavel Žalman Lohonka, kterého se ptala Pavlína Jíšová, se ptá Romana Horkého...


Nedohraný koncert v údolí Oslavy byl jedinečnou akcí nebo se bude opakovat? Můžeš nám jeho konání přiblížit ?

Určitě se již nikdy konat nebude, inspekce životního prostředí nám konání jakýchkoliv akcí v údolí Oslavy zakázala. Chataři se ovšem můžou bavit dál. Zřejmě za to může můj "protistátní ksicht".

 

V příštím roce to bude Tvá 40. koncertní sezona. Na co se můžeme těšit?
Nic neplánuji, v dnešní době člověk neví, co bude zítra. Ale rád bych udělala koncerty v Brně, Bratislavě, Ostravě, Košicích a Plzni.

 

Roveři, “Lampa” Dvořák, bratři Ryvolové jsou/ byli našimi společnými přáteli. Jak Tě ovlivnilo setkání s těmito hudebními bardy?
Dodnes z nich čerpám a blahořečím, že jsem měl to štěstí takové velikány znát a žít ve stejné době jako oni.

 

Navštívil jsi Lampu i v Kanadě. Co na Tebe udělalo dojem? Co tam naopak nesplnilo Tvá očekávání?
Dodnes cítím ty nádherné jarní vůně, jdoucí celou Britskou Kolumbií, vzpomínám na řeku Fraser, potlachoviště na Squamish river i povedený koncert ve Vancouver City v Railway clubu, kde kdysi hráli i The Rolling Stones. Trochu mne tam zklamaly mezilidské vztahy.

 

Čeho bys chtěl ještě v muzikantském životě dosáhnout ?
Zajamovat si s Chrisem Rea, Ericem Claptonem nebo Markem Knopflerem. 

 

Jak bys popsal situaci v naší branži, co se týče nových kapel a muzikantů, ale i  těch zavedených. Můžeš klidně popovídat o vztazích mezi mladou a starší generací.
U nové generace muzikantů a kapel mám pocit, že proslavit se je pro ně mnohem lehčí, než jsme to měli my, kteří jsme museli projít zkouškami a přehrávkami a prošli jen skuteční muzikanti. V poslední době se ale uplatní kdokoliv, přestože mnohdy má do muzikanta daleko. My jsme museli čekat osm let, než nám vydali první desku, a to je pro mladého člověka strašně dlouhá doba. Dnes by tak dlouho čekat nevydrželi.  Možná proto jsme ale takoví vytrvalci, co příští rok oslaví 40 let od vzniku kapely.

 

Vím, že sbíráš léta tvorby trampských autorů. Připravuješ vydání některých z nich? Přizveš si mě ke spolupráci?
Milá Lenko, až budu v důchodu, pustím se do natáčení sto let starých trampských písní. Písní, které již nikdo nezná, ale které oplývají nebývalou krásou. Tvůj nádherný hlas na nich bude ozdobou a já jsem rád, že si spolu zase zazpíváme. Zvláště, když víme, že naše hlasy tak báječně barví. :-) 

 

Děkuji ti za rozhovor

Lenka Slabá -Vostrý

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.