Aleš Petržela kytarista, zpěvák, hudební skladatel a také autor úspěšné školy hry na elektrickou kytaru byl hostem Porty 2021.

Aleši, ty jsi vítězem Porty z roku 2017. Na Portě sis pak ještě zazpíval jako host Terezy Balonové a teď konečně ve vlastním recitálu. Jaké to bylo?

 Bylo to skvělý! Vystoupil jsem i s klukama Zbyňou, mým bráchou a Honzou Kalníkem (bicí). Takto jsme dva roky kvůli lockdownu nehráli a vlastně to bylo moje první vystoupení po této pauze. Připadal jsem si ztrémovanej, jako když jsem šel na Portu jako soutěžící. Lidi v publiku byli ale opravdu skvělý a koncert jsme si hodně užili.

   

Hráli jste bez basisty… Co se stalo?

Jirka, basista je povoláním IT specialista a jeho láska je zvučení. Má i svoje studio Prales v Blansku a jak sám říká "pořád sedím na zadku", takže si našel první lásku a tou jsou motorky a pak druhou a to je horské kolo v terénu. No a před Portou se šel ještě na chvíli projet na kole. Dopadlo to naštěstí „jenom“ otřesem mozku a pár šrámama. Už jsem viděl fotky a zase na tom kole seděl :))). Jirka se na Portu obrovsky těšil, ale bohužel ho z nemocnice nepustili. Takže brácha (Zbyňa) hrál basu levou rukou na klávesy a pravou dohrával zbytek :))), všiml si toho někdo?

Všimnul jsem si toho u videa, když jsem ti teď střihal písničku Paštiky pro YT kanál Hraj česky. Ale v divadle spíš ne. Asi i díky šikovnosti brášky a dobře nastavenému zvuku Karla Dřínka… Nový letní song Paštiky s tebou zpívalo celé Lesní divadlo. Dostaneš lidi ke zpěvu vždycky snadno? Už je v médiích?

 Paštiky hraju na koncertě vždycky. Je to taková milá písnička o nás a Chorvatsku a lidi ji mají rádi a já taky, takže tam vždycky dojde k takovýmu krásnýmu propojení. Nerad dělám na koncertech takový ty zpívanky, nebo někoho do něčeho nutím. To mně nikdy nešlo… Tak se třeba u dvou písniček jenom zmíním, jestli si chce se mnou někdo zabroukat a lidi si broukají a to je suprový. V médiích myslím už písnička Paštiky proběhla. Třeba na Country rádiu byla v Karavaně a písničkou týdne. Taky na serveru Express.cz, kde se jim hodila do článku o Chorvatsku. Jinak je písnička nově na Spotify a myslím, že má ještě cestu před sebou :).

Určitě, jako video z Porty už je také na YT kanálu Porty a na kanálu Hraj česky, kde pravidelně startují písničky z Porty. https://youtu.be/wmDKUDUhKYM  Jako vítěz 2017 jsi získal také kytaru Furch. Ale to ti museli u Furchů vyrobit levorukou. Co to je za kytaru? A hlavně jestli ji používáš?

 Jo! Krásnej dárek, se kterým už jsem strávil tisíce hodin od té doby. Mám ji slušně opotřebovanou. Beru ji sebou na každej koncert, do studia, všude…Je to kytara, která mně prostě sedí. Na technikálie se mě raději moc neptej, řeknu jen tolik, že jsem už jednoho Furcha měl (cedrovýho takovýho toho menšího OM označení) a vyhrál jsem vlastně skoro stejnou kytaru akorát smrkovou a pan Furch byl tak skvělej, že říká "přece nebudeš mít dvě stejný kytary", tak mě udělali novou kytaru "pro leváka" a jestě to nějak vytunily a mám kytaru na celej život, díky za ní!

To je velká radost, protože spolupráce s firmou Furch se traduje od startu Porty v Řevnicích a tak si této podpory vítězů ze strany firmy Furch moc vážíme. Tak je fajn, že to má smysl a pomáhá se tím muzikantům. Jak používáš kytary na jevišti? Měníš je? Samozřejmě kromě ukulele jako v písničce Paštiky?

 Hraju základem na Furcha, ale začínám dost zapojovat i elektrickou kytaru, na kterou jsem hrával dřív skoro pořád. Nějak mě to začalo dost bavit, takže to různě kombinuju a pak s sebou beru Guitalele na který hraju Paštiky a pak třeba i nějaký Covery. Je to úžasný, že s tím malým nástrojem kolikrát rozveselíš a rozezpíváš i dav. Před lockdownem jsem hrál tři koncerty před Divokým Billem a to bylo teda nádherný. Malá kytarka a tisíc lidí s tebou zpívá.

Jsi úspěšným autorem školy na elektrickou kytaru. Pokračuješ?

 Máš pravdu, před dvanácti lety se mně povedlo napsat školu na Elektrickou kytaru, která se stala obrovsky populární, aniž bych to tušil, že se tak stane. Stalo se. Pak přišel i druhej díl el. kytary. Tyhle školy se prodávají už 12 let a letos, jako poděkování všem co si ji koupili, dělám revidované vydání a v září budu spouštět nové stránky, takže už teď jsem v procesu točení videí a tvoření.

Jak dlouho trvá takovou školu vytvořit?

 Záleží na tom, jak ji chceš udělat. Jestli kompletní velkou knihu plnou cvičení, skladeb, průvodních textů s přiloženým DVD a lekcemi a stránkami s podporou školy ... Pak je to práce tak na rok, denně 4-5 hodin práce. Je to opravdu dost náročný, ale je to krásná práce, která má smysl. Tak se pak hodiny nepočítají.

Je samozřejmě rozdíl mezi knížkou a videem. Můžeš představit i tu video-formu tvého systému výuky?

 Spousta věcí se mění a je to myslím moc fajn. Když jsem točil videa před dvanácti lety, málo kdo měl kameru, vybavení, uměl točit, stříhat, barvit ... byl to oldschool, kterej měl svoje obrovský kouzlo, já sem měl to štěstí, že jsem v té době tyhle věci děla se svým dlouholetým kamarádem Antym Gorodkovem. Je to geniální grafik a pro mě i vizionář. Tyhle věci jsme udělali spolu a dávám mu opravdu velký podíl na celém výsledku. I teď spolu připravujeme nový stránky a celej projekt ohledně výuky elektrické kytary a bude to myslím fakt moc fajn. Trochu jsem odbočil, tak zpět k tvé otázce. Tehdy mě s videi pomohl další kamarád Přemek Kotouček, kterej mi dal dost rad jak před kamerou sedět, mluvit ... :))), byl jsem velký poleno. Dneska už je to úplně jiný. )Uplně jinej systém práce a sdílení věcí díky sociálním sitím a hlavně YouTuberingu ... Já dělám videa tak, že nemachruju a k lidem mám kamarádskej přístup. Komunikuju s lidma a hlavně se nikdy nepřetvařuju. To neumím :))). Tohle je myslím základ mých videí.

Jo. Díval jsem se na některé tvé lekce na sítích a musím doporučit. Z každé si něco návštěvník odnese. Co teď o prázdninách děláš?  

 Hned po tom co dokončím tento rozhovor, jdu stříhat videa, co jsem včera točil. Pak půjdu hrát se synem fotbal a večer hraju s Tomášem Matonouhou (trio ve kterým nově působím) koncert v Praze a pak jdu na pivo, dokonalej den!

O té spolupráci s Tomášem Matonohou jsi mi říkal. Ale jak to vzniklo?

 Tahle spolupráce by mě v životě nenapadla :). Kamarádím s Martinem Ledvinou (hudební producent a mmj. i před lety kytarista Druhé trávy aj.) a jednou jsem byl u něj ve studiu a on mi pouštěl nahrávky právě Tomáš Matonohy a jeho písniček. Takový dema a mě se to opravdu moc líbilo. Dema jsem si vzal na poslech do auta a stal jsem se fanouškem této hudby :) Pak přišel Martin jestli si s klukama nechci zahrát (na basu tam hrál Ondra Homola a Tom na kytaru - duo), řekl jsem že ne, že v tom duu je to dokonalý a najednou jsem byl ve zkušebně a kluci se mě ptali jestli bych s nimi chtěl hrát na stálo… Řekl jsem ano :). Nešlo odolat. Moc mě na tom baví úplně jiná dimenze hudby spojené se stand - up, zábavou a srandou, kterou vozíme lidem a lidi se chechtají a my blbneme na pódiu. Je to zábava jak pro lidi, tak i pro nás a to je super. Vozit srandu je myslím dneska dost potřeba. Každopádně ale jako písničkář a hrdý vítěz Porty hraju i svoje koncerty a mám i své plány a třeba se to do budoucna i všechno propojí - covid mě naučil moc neplánovat :).

Staráš se o soc. sítě, nebo tě to tak moc nebaví?

 Byla doba, kdy jsem se jim věnoval denně. Asi před třemi lety jsem dokonce měl i pravidelný pořad "Koncerty z obyváku", kdy jsem hrál každej týden hodinu lidem a měl jsem i svoje host ... tohle mě vymyslel můj kamarád Petr Konečný (mmj. autor textu Paštiky). Takto jsem hrál skoro dva roky a bylo to skvělý. Pak přišel lockdown a já už jsem měl dva roky livestreamů za sebou. Všichni začali hrát na sítích, tak jsem se dost odpojil od sociálních sítí a začal zase dělat věci spíš off-line, což mě tak trochu drží do teď. Od září se to ale mění, to už budu zase on - line i s celým novým programem pro lidi. A zase se na to těším.

To je povzbudivéJ. Ještě k Portě. Jak bys ji ohodnotil po té vynucené pauze?

 Tento ročník jsem bohužel, kvůli pátečnímu hraní s Tomem a sobotní půl denní zkoušce na Portu, přijel do Řevnice až na svůj koncert v neděli. Takže jsem atmosféru předchozích dnů nasával už jen vzdáleně, ale troufnu si říct, že to muselo být skvělý, protože neděle byla fantastická! A tím bych i rád poděkoval za pozvání na Portu a všem, co tento festival dělají, protože je to něco opravdu výjimečnýho! Smekám a držím palce do dalších ročníků!

To nás samozřejmě těší. Díky za rozhovor a za Portu ti přeju fajn život s hudbou a hodně úspěchů…
JV

Foto: Dáša Borovská, Porta 2021