Ladybirds jsme měli možnost slyšet a vidět na Portě v Řevnicích 2018. Bylo to krásné vystoupení a jedna z písniček se dostala i do video-sestřihu Porty pro ČT Art. Trio Ladybirds tvoří od roku 2009: Alena Schernstein Vítová (kytara, zpěv, kapelnice), Zuzana Šírová (housle, zpěv) a Anička Olejníková (basa, zpěv). Několik otázek jsme položili Alence Schernstein Vítové.

Každá kapela má ráda úspěch…Z čeho mají poslední dobou radost Ladybirds:

Největší radost poslední dobou máme, když se sejdeme a zahrajeme si. Ať už je to zkouška nebo koncert. Při aktuálním stavu čtyř dětí na kapelu se opravdu těšíme na společný čas s nástroji. Rodiny nás podporují, tak nám umožňují odehrát většinu nabídnutých koncertů.

Jak dlouho jste hledaly nový název kapely?

Vznikl tak nějak sám. Už 15 let zpátky jsme jezdily hrát do ciziny do westernových městeček a na festivaly, tam jsme vystupovaly jako Ladybirds, protože Berušky se všem špatně vyslovolalo :-) 

Tři ženské, to je nebezpečné seskupení. Každá bývá občas vrtošivá a místo aby se kvůli chlapovi popraly, tak jako chlapi kvůli ženský, tak se to řeší jak?

My se o chlapy nepereme. Všechny jsme šťastně vdané a krom toho se každé líbí trochu jiný typ chlapa. Takže pohoda. Každopádně ale vždycky všechno pořádně probereme, od dětských plínek, spodního prádla, řasenek přes běžné domácí činnosti a radosti s dětmi až po chlapy a vše co se kolem nich týče.. ostatně jako všechny holky :-)

Jak hledáte písničky, když si je nesložíte samy? 

Máme takový nepsaný seznam, co všechno bychom chtěly udělat.. některá něco zaslechne - v rádiu, na koncertě, kdekoliv.. a když to úplně slyší, je to píseň "pro nás", tak si ji prostě pošleme. A za rok máme zas takový seznam, že si stejně pak musíme vybrat, které na soustředění zpracujeme.

Jak rychle nazkoušíte novou písničku? A kdo píše hlasy? Nebo už máte najetý systém a vzniká to na zkoušce?

Anička se nám odstěhovala z Jablonce až k Berounu, tak frekvence zkoušek je menší.. A tak se upínáme na jarní soustředění, které je tak 3-4denní (podle toho kolik dnů nám rodiny zvládnou pohlídat děcka). Tam pracujeme každý rok na nových písničkách, které jsme si vybraly. Většinou tři nebo čtyři kousky začneme hrát hned tu letní sezonu. Je to samozřejmě také o domácí přípravě trochu :-) Ale aranže a vokály řešíme společně. S Aničkou Olejníkovou hrajeme už přes 11 let, a systém tvoření už máme docela zajetý, takže si myslím, že nám to odcejpá přesně tak, jak si každá z nás představuje :-) Je to paráda, když člověk nemusí říkat, co má ten druhý zahrát nebo zazpívat, prostě to funguje "po našem" a neumím to úplně popsat :-) 

Je těžké přejít z holčičí na dámskou kapelu?

Já si myslím, že jsme to nějak moc nepociťovaly. Takový přirozený zlom nastal okolo mých osmnáctin, kdy jsem začala koncerty řešit sama bez tat'ky (Fousaté Berušky) a další zlom jsme pocítily, když jsme začaly rodit děti.. To se pak řeší hlídání a velikosti aut na nástroje a kočárky.. Čas prostě plynul a my pořád hrály. Změna přišla sama a byla taková nenásilná. To samé mohu říci asi i o žánrech, ve kterých se pohybujeme. Z dětského folku jsme se přes moderní country přesunuly k akustické muzice. Kdo rád škatulkuje, tak si do posledního zmíněného žánru může naskládat vlastně všechno co hrajeme a baví nás. Ať to jsou vlastní nebo převzaté písně. 

Co je v nejbližším plánu v koncertní činnosti?

Máme teď po jarním soustředění, naplánovaná je pauzička, protože já letím na měsíc na výlet do Ameriky, načerpat inspiraci, užít si s rodinou, navštívit kamarády muzikanty.. Hraní naplno se nám rozjede přibližně v květnu.

Alenko, ty jsi pořadatelkou oblastního kola Porty v Jablonci…, je těžké to celé zorganizovat? A jak dlouho trvá příprava. Kdo ti pomáhá?

Nejsem pořadatelkou jen já, ale naše Studio Kokos, které vedu. Předkola soutěží děláme na severu v našem žánru vlastně všechny (Brána, Dětská Porta, FolkyTonk, Zlatá Struna..) a tak organizace dospělé Porty je vlastně další předkolo, které dáme rádi dohromady. Všechna předkola děláme ve stejných prostorách, kde nám vyjdou vstříc, zvukaře i technické zázemí máme vlastní, takže přípravy nejsou tak "náročné" jako kdybychom organizovali jen jednu akci ročně. Ceny postupujícím se snažíme obměňovat, dlouho jsme spolupracovaly s domovem v Maxově, který ve svých dílnách vyráběl upomínkové keramické předměty nebo postupové ceny. Loni a letos se snažíme zaměřit se na regionální výrobky ze skla, tak uvidíme, jak se povede vše dozařídit. Snažíme se, aby každé předkolo bylo něčím obohacené, největší zásluhu mívá samozřejmě pozvaný host, který dodá celému soutěžícímu dni takový slavnostnější nádech.

Kolik se k vám tak přihlásí kapel ? A je úroveň stoupající, nebo je to houpačka?

Celoročně připravujeme jak dospělé tak dětské žáky našeho studia na vystupování, včetně příprav na hudební soutěže. Za ty roky, co předkolo pořádáme se o nás už ví a když se termínově potkáme s jinými koly, mnohdy se k nám rádi vracejí, i když mají jiná kola třeba blíž. Máme z toho dobrý pocit a jsme rádi, že přijedou znovu. Úroveň soutěžících je stoupající si myslím, každý na to může mít svůj pohled. Každý rok mám z předkol radost a každý rok ně uchvátil někdo nový, šikovný.

Jak to vypadá u vás s rádii a TV? Pomůžou s propagací?

Regionální rádia i TV dostanou podklady, vysílají pozvánku. Nemohl říci, že pravidelně, ale když vyjde regionální TV čas, staví se se natočit krátkou reportáž na místo soutěžení.

A co si nejraději uvaříš? 

já? :-))) tousty nebo těstoviny. U nás nejčastěji a taky nejradši vaří manžel se synem. A to je moooc dobrý vždycky.

S kým by sis chtěla někdy zazpívat?

Ráda bych si zazpívala s nějakým větším tělesem, orchestrem nebo s větší kapelou s dechama. Vyzkoušela nový žánry, jiné sestavy, zahostovala.. 

Tak to je výzva pro některého z dirigentů…Kdy proběhne vaše, tedy Severočeské kolo Porty? 

Naše kolo bude 18.dubna v klubu Na Rampě v Jablonci nad Nisou, hostem bude kapela Marien z Pardubic a já jim budu předskakovat několika písničkami s různými hosty z mého hudebního okolí :-)

Kdo bude v porotě už víš?

Rýsuje se to, ale neprozradím. Jen mohu prozradit, že porotu mám často v podobné sestavě, ale každý rok se snažím o změny v sestavě, aby se mezi hodnotící dostal nějaký nový názor.

Co bys vzkázala těm, co se bojí se přihlásit na Portu?

Nebojte se, je to super si zahrát. I když třeba nepostoupíte, poznáte se s novými lidmi, zahrajete si na mikrofon, načerpáte nové zkušenosti na další a další vystoupení.

A teď odlétáš do USA… Cíl? 

Na výlet s rodinou. Mezi zimní a letní sezonou ten nejlepší čas :-) Nikdy jsem za oceánem nebyla, tak jsem zvědavá, jaké dobrodružství nás čeká.

Tak držíme palce, aby byla co nejvyšší úroveň na Portě a Ladybirds hodně krásných koncertů…

 

Ladybirds