Kdo by neznal kultovní písně Zachraňte koně, Čas rozchodů nebo Amulet a jejich zpěváka Romana Horkého? Tento muzikant založil kapelu Kamelot před 37 lety, a tak není divu, že mnohé jeho písně zlidověly.

Přinášíme vám rozhovor, který Roman Horký poskytl Portýru před finále Porty v červnu 2018.

Romane, jaký je hudební rok 2018?

Začal jsem ho hodně pracovně, a i když slovo práce s kumštem a s muzikou nerad spojuji, letošní rok je opravdu velká dřina, a to z několika důvodů. Začal jsem točit své staré písně do podoby kytarové dílny, tzn. že každá píseň (již dříve vydaná na MG, LP nebo CD) bude natočena ve třech podobenstvích. V prvním se objeví příběh písně, jak vznikala, co mě vedlo k myšlence tuto píseň složit a další zajímavosti během skládání. Druhá část sestává z hudební produkce písně samotné v co nejjednodušším aranžmá (sólová kytara, doprovodná kytara, basa a tři vokály). V třetí části je pak detailní výuka písně (rytmus, melodie, harmonie, různé finesy, technika sól, sklon trsátka, údery atd.) V současné době je na facebooku a na Youtube k naučení pouze jedna píseň, a tou je Čas rozchodů. Další známé skladby Kamelotu budou následovat v blízké budoucnosti.

Co tě přivedlo k rozhodnutí, uspořádat na facebooku kytarovou dílnu?

Po těch mnoha desetiletích, co Kamelot hraje, se mě skutečně tisíce lidí ptaly, jak se která píseň hraje, jaké tam jsou správné akordy, jak hrát rytmus… Právě to byla výzva k tomu, abych rozjel svou vlastní kytarovou dílnu.

Jakou má odezvu?

Zatím jsme, jako ochutnávku, uveřejnili jedinou píseň, kterou se podle čísel na internetu snažilo naučit asi dvacet tisíc hráčů.

Jak vzniká tvůj pořad na Country rádiu? Točíš ho doma, nebo ve studiu?

Můj pořad Proti proudu na Country rádiu vzniká přímo ve studiu Country rádia v Brně na Štefánikově ulici.

Je náročné hledat prima lidi a hledat pro ně ta správná témata k rozhovoru?

Samozřejmě že studna s lidmi, kteří dělají hudbu tohoto stylu, není bezedná, takže časem každému, kdo podobný pořad vytváří, nutně vyschne přítok. Dá se ale nahrazovat hosty z jiných, této hudbě příbuzných, odvětví (dobrodruzi, cestovatelé atd.). Ale jinak je to náročné v tom, že z některých hostů musím odpovědi přímo dolovat jako blechy z chlupaté deky.

CD jsi vydal v letech 2012, 2013, 2014 i 2015. Není teď zbytečné ticho?

Ticho sice je, ale jen zdánlivé, a vždy bývá před bouří. :-) Pravdou je, že v tuto chvíli máme již natočeno deset písní na nové album. Zbývající dvě dotočím o prázdninách, aby album mohlo před Vánoci vyjít. (pozn. red.: Album s názvem Země tvých dlaní vyšlo na začátku ledna 2019)

A má ještě v současné době význam CD vydávat?

Určitě ano. Narodili jsme se proto, abychom lidem přinášeli něco lepšího než drsnou realitu všedních dnů (politika, kriminalita, ekonomika a jiní démoni).

Kolik koncertů ročně je podle tebe ideál pro Kamelot?

Myslím si, že pro Kamelot je ideál 90 koncertů ročně.

Měls někdy nutkání pustit se do podnikání mimo hudbu? Třeba udělat hospodu, nebo vyrábět něco, co chybí na trhu?

Ne, takové zvrhlosti mne nikdy nenapadly.

Je potřeba při popularitě, kterou máš, ještě znovu a znovu vkládat energii a peníze do reklamy?

Samozřejmě, je to více než nutné. Bez toho se žádný kumšt neobejde. Jak řekl americký průmyslník Henry Ford: „Kdybych měl v kapse poslední dolar, utratil bych ho za reklamu.“

Zveš na své koncerty hosty? Třeba z řad méně známých písničkářů?

Jako hosty si na koncerty zvu své kamarády muzikanty, které mám rád, a kteří mají rádi mne. Přestal jsem se spolčovat s lidmi, kteří mne využívají jen proto, aby po mých zádech nakoukli do jiného světa.

Šel bys do lektorských koncertů pro školy, kde bys ukazoval dětem, jak se hraje, skládá a abys je motivoval, aby hudbu jen neposlouchali, ale aby hráli a zpívali?

Dostal jsem nabídku z brněnské konzervatoře i z JAMU, abych šel do těchto institutů vyučovat kytaru, ale asi bych z toho celkově zcepeněl.  Mám velkou rodinu, kapelu, kamarády, kytarovou dílnu a ze všeho nejvíc mám rád svou vlastní svobodu.

Umíš něco, co se neví? Třeba vyřezat sošku z lípy? Nebo spojit dva dráty, aby to na konci svítilo?

Sošku z lípy umí vyřezat můj kamarád Laďa Kerndl a spojit dva dráty, aby to na konci svítilo, umí moje manželka. Naštěstí znám oba dva dobře. :-)

Máš stále stejné chutě, nebo jsi změnil jídelníček ve prospěch těla?

Řekl bych, že mé chutě odpovídají ročnímu období, nikoliv trendům a různým kampaním.

A ta ošoupaná kytara stále hraje?

Hraje stále. Trochu mě zlobila začátkem roku, kdy byla dosti nemocná, ale na jaře jsem jí opatřil nové struny D´Addario a hraje asi jako v roce 1943, kdy byla vyrobena.

Jaké máš vzpomínky na Portu?

Na Portu se vždy těším, protože ji mám spojenou s krásnými vzpomínkami na léta dávno minulá.

Tak ať se daří!