Vasilův RubášLoni na Portě získali druhé místo a letos se pokusí dobýt místo první. Skupina Vasilův Rubáš je složená ze dvou hudebníků: Filip "Vasilděda" Novák hraje na kytaru, akordeon a zpívá. Petr "Ruby" Rubáš bubnuje a hraje na trumpetky. A o tom, že krom radosti z hraní a lásky k muzice jim nechybí i smysl pro humor, vás přesvědčí následující řádky.


Je tomu už více než půl roku, co Vasilův Rubáš získal druhé místo na Portě v Řevnicích, posunulo vás toto vítězství dál?
Řečeno hokejisticky: Tak určitě. Máme několik základních cílových skupin: skupinu reggae, skupinu punkovou a nyní také skupinu folkovou. A to je důležité, hrát pro různé lidi, přivést jim naše pecky a je jedno kudy a kam. Jo a kapříky nepočítáme.

Co se od tohoto úspěchu v kapele změnilo?
Začali jsme to brát vážně. Hrajeme nyní ve fracích a cylindrech a vůbec se neusmíváme. Dokonce zakazujeme Rubymu se potit. Vasil od toho dne dokonce občas cvičí!

Jak s odstupem času na Portu vzpomínáte?
Vzhledem k tomu, jak dobrá party to byla, vzpomínáme si spíše matně, často až přímo zastřeně, neřku-li mlhavě. To, co se v mlze objevuje, jsou malé panáčky tmavě hnědého moku a ranní palačinky. Jo a ještě se nám vybavují ty usměvaví lidé, co sice nechápou, co hrajem, ale co nám říkají, jak to bylo vtipné.

Myslíte, že je Porta zaměřená spíše na starší publikum nebo má aspiraci zaujmout i mladší posluchače?
Určitě zajímá také mladší posluchače, kteří rádi vzpomínají na staré časy vlaků, ohňů a počítačů, které se nevešly do panelákového bytu. Je škoda, že vzpomínajících není víc. Prý to býval v dvacátém století celkem nátřesk. Teď při vystoupení Schovanek nestačí slzy dojetí místo obvyklých potoků ani na panáka...

Co očekáváte, že kapele přinese rok 2012?
Peníze, ženy, ilegální drogy zdarma a chlebíčky. Právě totiž natáčíme desku, kterou během tohoto roku vydáme. A to bude taková ultra-kruto-střela, že to ani nestihneme přibrzdit.

Jsou nějaké koncerty v tomto roce, na které se obzvlášť těšíte?
Nejvíce samozřejmě na Portu, na kterou se zase chystáme - stříbro je super a i lépe vypadá, ale 1. místo to není. Ale nesmíme zapomínat na naši oblíbenou Balbínku (27. 4. a 2. 6.) a náš neméně oblíbený klub Cross (23. 2).

Co byste rádi vzkázali fanouškům?
Že je máme rádi, že na ně často myslíme. Nejradši je máme, když chodí na koncerty: hodně a často. :) Jo a taky ať na naše koncerty s sebou berou kamarády a kamarády svých kamarádů a ti ať berou zase ty svoje :).

Jak se hraje na kytaru, kterou jste na Portě vyhráli?
Jako na každou jinou: prsty, nebo trsátkem. Nebo kombinací prstů a trsátka. V napjatějších chvílích je možné také použít štamprdle, nebo lahvičku od léků pro dosažení ještě lepšího country efektu. Ruby zkoušel hrát i nohou a Vasilovi to skoro ani nevadilo. Jinak tahle kytara z rodiny Stagg leží a čeká na svou příležitost, např. obřadní rozmasakrování na koncertě či v klipu.

Děkujeme za rozhovor!