Česká zpěvačka, kytaristka, šansoniérka a hudební skladatelka se narodila 14. února 1954 v Praze. Pochází z kantorské a umělecké rodiny. Maminka byla učitelkou hudby, tatínek operní pěvec a divadelní herec. Přestože si vždy přála hrát divadlo, dala přednost kytaře. Jak sama zpěvačka říká: „cítím se s ní svobodná.“

Studovala na pražské konzervatoři a poté na Mezinárodní hudební akademii v Paříži. Během své kariéry koncertovala téměř ve všech evropských zemích, v Austrálii, Japonsku i Severní Americe. Mluví plynně anglicky, francouzsky a rusky. Jejím velkým vzorem byl od jejího mládí americký dirigent, hudební skladatel a klavírista Leonard Bernstein.

Kariéra 
Svoji kariéru Lenka odstartovala velmi brzy. V pouhých šestnácti letech vyhrála celostátní soutěž se skladbou Variace Na dobrú noc. Po roce a půl následovalo tříměsíční turné po Americe a Kanadě. V letech 1973 až 75 hostovala se skupinou Spirituál kvintet, účinkovala v Divadle Semafor, byla hostem na koncertu Karla Gotta. Během tohoto období vyšly její první gramofonové desky. V letech  1979 až 1981 vystupovala se skupinou Flop Karla Zicha.
V roce 1982 vydává svoji první desku s názvem Zamilovaná. Titulní píseň alba pro ni složil známý francouzský zpěvák a skladatel Francis Cabrel, s nímž Lenka podnikla dvě koncertní turné. V roce 1984 sestavuje vlastní skupinu DOMINO.

Zajímavostí v její kariéře je fakt, že vlastně pomohla nastartovat kariéru začínající Céline Dion. Lenka se v roce 1988 nemohla zúčastnit soutěže EUROVIZE. Náhradnicí se stala Céline, která s její původní písní soutěž vyhrála. Jakoby „satisfakcí“ se pak stalo setkání těchto dvou zpěvaček v létě 2008 na pražském koncertě Céline, kde Lenka Filipová  hostovala.
Do devadesátých let Lenka vydávala pravidelně desky s odstupem dvou až tří let. Pak následovala pauza. Na hudební scénu se zpěvačka vrátila v roce 2003 s albem Tisíc způsobů, jak zabít lásku, jež znamenalo určitý zlom v její dosavadní kariéře. Místo „španělky“ začala hrát na elektrickou kytaru. Z čistě sólové dráhy přešla ke spolupráci s dalšími muzikanty.
Na klasickou kytaru však nezanevřela, stále a ráda se k ní vrací. Na svých CD kombinuje klasiku, oblíbené hity, akustiku, lidové písničky, instrumentální skladby. Ve svém repertoáru v posledních letech má česky a francouzsky zpívané písničky. Nově přidala také keltské balady, k nimž se dostala díky spolupráci se skupinou IRISH Dew.

O čem zpívá
Texty písniček jsou často o lásce, bolesti a rozchodech. Mnoho z nich vychází přímo ze skutečných životních příběhů. Spolupracovala s textařem Zdeňkem Rytířem, Václavem Koptou nebo Pavlem Vrbou. Vydala několik desítek alb různých žánrů – od šansonů přes klasickou hudbu až k lidovým písničkám.

Soukromí a dcera Lenny
O svém soukromí zpěvačka příliš nemluví. Je vdaná, má dceru Lenny, která jde v uměleckých šlépějích své matky. Hraje na piano, skládá hudbu, absolvovala několik turné
po světě se svojí  matkou Lenkou. Společně se pak představily na vánočním turné po českých kostelích Concertino v roce 2013. Lenka je silně intuitivním člověkem, obklopuje se výhradně lidmi, kterým plně důvěřuje. Ráda poslouchá různou muziku, např. Pink, miluje hudbu Leonarda Cohena. Věnuje se hře na elektrofonickou kytaru.

Současnost
Zpěvačka je velmi aktivní. V loňském roce Lenka spolu se svými hosty představila svoji hudbu na koncertním turné s názvem Fine Line Concertino 2013 po nejkrásnějších kostelích České republiky. Nádhernou atmosféru navodila krásná architektura kostelů a doplňovala ji irská harfa Seana Barryho. Na programu byla klasická kytara, lidové písně, šansony. Nechyběly ani hity jako Za všechno může čas, Zamilovaná nebo Prý se tomu říká láska nebo slavný hit Mosty, který natočila s Karlem Zichem.
V současné době vystupuje v triu s anglickým harfistou Seanem Barrym a kytaristou Mirkem Linhartem. Pracuje i na dalších projektech. Na svých stránkách vytvořila tzv. kytarovou školu. Spolupracuje často s mladými muzikanty. Natočila DVD se smyčcovým tělesem Gymnázia a hudební školy Praha, které bylo také hostem jejího květnového koncertu. Nejnovějším hudebním přírůstkem je CD Concertino III, které se natáčelo živě na Masarykově nádraží Praha. Najdete zde skladby v kombinaci kytary a violoncella. Novinkou letošního podzimu je album BEST OF.

Pozvánka na koncert
Koncerty Lenky Filipové mají vždy neopakovatelnou a příjemnou atmosféru. Doporučuji vám první adventní koncert z Tereziánského Břevnovského kláštera, který bude vysílaný v přímém přenosu  Českou televizí. Druhým tipem a  zároveň předvánočním dárkem může být vánoční koncert, který se koná sedmého prosince v pražském divadle Studio Dva. Zpěvačka zde vystoupí společně se smyčcovým orchestrem Gymnázia a Hudební školy hl. města Prahy a jejími hosty.

Diskografie
LP vydaná v období 1981 – 1992:
Zamilovaná, Quo vadis, Lenka, Řeka života, Částečné zatmění srdce, Lenka vypravuje pohádky z kytary, Concertino I, Pocit 258, 1982-1992
Hudební tvorba v letech 1995 – 2013 (CD, DVD):
Over the rainbow, Concertino II., Svět se zbláznil, Lidové písničky, Za všechno může čas, Tisíc způsobů jak zabít lásku, The best of Lenka Filipová, Lenka Filipová  - Live s hity např. „Mosty“  a  „Za všechno může čas“, Concertino 2010, Concertino - Live 2013, Concertino III
Classic, Acoustic & folk, Nejkrásnější písničky od A do Z

Ocenění:
Cena Grand Prix na kytarovém festivalu v nizozemských Antilách, česká cena Grammy,
Zlatá deska za alba: Zamilovaná, Svět se zbláznil, Lidové písničky, Tisíc zůsobů, jak zabít lásku, The best of,  Concertino  I a II, Concertino - Live z roku 2013
Platinová deska za album: 1982 – 1992