Blanka Šrůmová vydává po deseti letech nové písněZpěvačka Blanka Šrůmová známá ze skupiny Tichá Dohoda  vydává po deseti letech sólovou novinku. Na minialbum stylově nazvané Divokej Praha – Západ zařadila svoje autorské písně a coververzi  Presleyho I Just Can’t Help Believin’.

Zpěvačka, skladatelka, textařka a hráčka na klávesové nástroje a kytaru si dává se sólovými projekty načas. Od vydání toho posledního se věnovala reinkarnované Tiché dohodě a posléze přijala pozvání Romana Horkého do skupiny Kamelot. S ním natočila dvě alba – 12 ztracených písní Wabiho Ryvoly a Proti proudu.

Aktuální tvorba Blanky Šrůmové vychází z jejích hudebních kořenů i doby nedávno minulé, jak už napovídají samy názvy jednotlivých písní: Indiánská píseň lásky, Divokej Praha – Západ a Pod mými koly zas roztál sníh. Sama autorka k písním říká: „Zračí se v nich můj osobní život svobodné matky s dítětem, která se musí za všech okolností ‚postarat‘, život na našem kopci, hraní trampských písniček v hospodě s kapelou mého sedmdesátiletého strýce, lásky odcházející i přicházející, prohry i vítězství a život jaký je.“

Blanka Šrůmová (zpěv, klávesy, kytara) vydatně koncertuje se svojí skupinou ve složení: Petr Štika – kytary, zpěv, Vladimír Adamský – basa, Vendy Šváb – bicí. Na vystoupeních hraje výhradně svoje písně, které napsala od roku 2000.

Blanka Šrůmová zpívala od roku 1986 ve skupině Balet. V roce 1989 potkala Dana Šustra a začala s ním spolupracovat  v indie-popové skupině Tichá dohoda, kde se prosadila jako zpěvačka i spoluautorka hudby a textů vč. největšího hitu Marioneta. Debutové album vyšlo již v roce 1990 na tehdy novém nosiči CD, v roce 1993 skupina natočila a vydala na CD první český unplugged koncert (UnplugGag, 1993) a s režisérem a videoartistou Ivanem Tatíčkem v roce 1995 také první původní český CD ROM Fucktography (1995). Poté, co se v roce 2001 odmlčela skupina Tichá Dohoda a Blanka vydala první sólové CD Neviditelná (2000), se jí narodil syn Kristian. S ním a jeho otcem žila nějaký čas v Limě v latinsko-americkém Peru. Druhé sólové album Underground vydala v roce 2005 a poté celkem čtyři roky účinkovala ve velmi úspěšném projektu Kašpárek v rohlíku.

V roce 2011 přišla nabídka od Romana Horkého do Kamelotu. Kromě dvou alb s ním také hostovala na albu Na trati skupiny Pozdní sběr. Paralelně ovšem stále vystupovala se svým vlastním repertoárem a v roce 2011 se objevila na pódiu s domovskou kapelou Tichá dohoda, se kterou následující rok odehrála comebackové turné k 25. výročí jejího založení.
V nejbližší době můžete Blanku Šrůmovou vidět například zde:

4.7. Domažlice fest; 26.7. Kladruby Keep Respect Festival; 16.8. Oleško – festival; 23.8. Hněvkovice u Ledče nad Sázavou

Zdroj, foto: Warner Music