Johannes Benz bude promítat na Vltavě i v zavřených kinechJohannes Benz bude promítat na Vltavě i v zavřených kinech. Režisér Jan Foukal a výtvarnice Alžběta Skálová představí videoklip na řece.

Režisér, dokumentarista a písničkář Jan Foukal vydal v březnu 2014 příznivě přijaté debutové  album One Way Road pod svým pseudonymem Johannes Benz a nyní představuje první videoklip. Ke spolupráci si Foukal přizval výraznou výtvarnici a ilustrátorku Alžbětu Skálovou. Oceňovaná autorka knih a ilustrací  tak poprvé vstupuje svým výtvarným stylem do světa pohyblivých obrazů.

Snění ze země možností
Animovaný videoklip působící jako výběr výrazných vizuálů z výstřižků z časopisů nás svou estetikou odkazuje k snění o zemi svobody a ideálů, do kterých se propíjí civilizační stopy. Války, ropný trh, automobilová kultura... oproti tomu lehkost a dynamika neustálé touhy, která klip provází po celou dobu. „Vždycky jsem měla chut vizuálně pracovat s hudbou a ačkoliv jsem začínala studium na animaci, příležitost se naskytla až teď. Nízkorozpočtový klip mi umožnil práci s částečně statickými fotkami- obrazy, jako nositeli významu. Výsledkem by měla být intuitivní a obrazově silná koláž. Byla to pro mne skvělá výzva a týmová spolupráce, jak s JB, tak s Kateřinou Karhánkovou, která se na klipu výrazně podílela, zejména jako animátorka. Hodnotím to jako skvělou zkušenost, idea a estetika mi byla natolik blízká a přitažlivá, že jsme se rozhodli to zkusit." říká Skálová, která si ke klipu vybrala píseň Pass By.

Benz na Vltavě i v zavřených kinech
Johannes Benz vystoupí 16.5. na pražské náplavce, kde pokřtí svůj nový klip projekcí na Vltavu. Kromě tradičních festivalů se písničkář zůčastní putovního happenigu „Kino Otevřeno“, které otevírá zavřená vesnická kina a klade si za cíl motivovat k novým formám  kulturního a společenského života. Vyvrcholení putovního festivalu proběhne na podzim v Praze ve spolupráci s Benzovým vydavatelstvím Tranzistor.

Zdroj, foto: Supraphon