NaopakZ podbrdského kola Porty se do finále dostala skupina Naopak z Dobříše. Teď se vám sama představuje.

Není úplně jednoduché datovat počátky skupiny Naopak. Její prenatální stádium nastalo již v polovině 80. let minulého století, kdy se na SOU Petrof v Hradci Králové poznali a začali spolu muzicírovat studenti pianářského řemesla, kytaristé Martin Zajda Zajíček a Martin Kleki Podešva. K nim se v r. 1989 připojila zpěvačka Petra Pincová, pozdější manželka prvního z nich. Činnost jejich tria D. K. Z. ale záhy ukončil Klekiho nástup do základní vojenské služby.

Devadesátá léta a první desetiletí tohoto století zastihují Petru a Zajdu mezi TFC muzikanty, zatímco Klekí se uplatňuje na rockové scéně. Nejznámější formací, ve které v té době Petra se Zajdou působili, byli Rančeři vyhrávající převážně na východočeských country tancovačkách. Zatímco Rančeři hráli obecně známé, oblíbené písničky, v šuplících jejích členů se hromadila vlastní autorská tvorba. To v r. 2005 vyústilo ve vznik skupiny Přecespolu, hrající vlastní tramp-folkový repertoár. Tato pětičlenná jičínsko-pardubicko-dobříšská formace dosáhla v r. 2009 svého největšího úspěchu - účasti ve finále Porty v Řevnicích a záhy nato se rozešla. Zůstalo po ní jen několikapísničkové studiové demo.

V roce 2010 Petra a Martin Zajda Zajíčkovi z Dobříše obnovili po devatenáctileté přestávce svoji spolupráci s Martinem Klekim Podešvou z České Lípy a společně založili trio Naopak. I v současné době aktivní rocker Klekí se s obdivuhodnou rychlostí aklimatizoval na TFC scéně a stal se, spolu s Petrou, přínosným spoluautorem repertoáru skupiny a vložil do písní originální rockové názvuky. Tvorba písniček je ale u Naopaku vždy záležitostí kolektivní: kapelník Zajda autorskému týmu Klekí-Petra nic nedaruje! Zdánlivě jednoduché, zpěvné písničky Naopaku, jejich originální tramp-folk-rockový sound a aranžmá hlasů prošly během času složitým vývojem a četnými změnami a kapela na nich stále pracuje a nespí na vavřínech, i když jich za svou krátkou existenci nasbírala poměrně dost. Naopaci se pravidelně zúčastňují Porty, jezdí hrát i na lokální festivaly a přehlídky a vystupují i na klubových scénách v Čechách i na Moravě. A všude je jim moc dobře, protože hlavní je pro ně dobrá muzika a spokojený divák. Z počáteční myšlenky, že jako kapela rozdělená mnohokilometrovou vzdáleností bydlišť členů, budou hrát jen příležitostně, už mnoho nezbylo. Proč? Protože: „Každé vystoupení je výzva, každé vystoupení je veliká radost, každé vystoupení je hrozná dřina. Prostě si užíváme každé hraní…,“ jak sami říkají.

Členové kapely:
Petra Zajíčková - kytara, zpěv a krása, autorka repertoáru
Martin Zajda Zajíček - baskytara, zpěv a přísnost, kapelník
Martin Klekí Podešva - kytara, zpěv a nekázeň, autor repertoáru