Lady AntebellumLady Antebellum, tak si říká trojice hudebníků z Nashvillu. Cesta tohoto country tria k pěti zlatým gramofónkům nebyla tolik trnitá, jako tomu někdy bývá u mnohých interpretů.

V roce 2006 Hillary Scott (dcera známé country zpěvačky Lindy Davis) přemluvila svého bývalého spolužáka Dava Haywooda, aby se přestěhoval z Georgie do Nashvillu. Poté přizvali ke spolupráci ještě Charlese Kelleyho (bratra popového umělce Joshe Kelleyho) a počátky velké kariéry Lady Antebellum na sebe nenechaly dlouho čekat.

Jejich první větší zkušeností bylo hostování na singlu Jima Brickmana s názvem Never Alone v roce 2007. Pak nahráli u společnosti Capitol Records Nashville píseň Love Don´t Live Here, která vyšla na desce stejného názvu jako celá kapela, tedy Lady Antebellum. Song zaznamenal v polovině roku 2008 velký úspěch a postupně okupoval žebříčky všech country hitparád v Americe. Hity se staly i z dalších skladeb tohoto alba Lookin' for a Good Time a I Run to You. Svět se o nich ale dozvěděl až díky singlu Need You Now z alba vydaného v lednu loňského roku.

Právě za tento song získali letos prestižní ceny Grammy, a to hned ve třech kategoriích – za nejlepší nahrávku, píseň a country skladbu roku.  Stali se ale také absolutními vítězi 53. ročníku. Kromě tohoto ocenění ještě převzali gramofónek za nejlepší country album a skupinový country výkon. A jak vznikl originální název?

Kapela byla fascinována domy na jihu Spojených států, které jsou ve stylu neoklasicismu s odkazem na antickou architekturu starověkého Řecka. Stavěly se v období od vzniku USA do začátku občanské války severu proti jihu. Právě z latinského spojení slov ‘ante’ (před) a ‘bellum’ (válka) vznikl název specifického slohu budov a podle něj se i country trio rozhodlo pojmenovat své hudební uskupení.
O tom, jak těžké musí být rychle prorazit, promluvila zpěvačka Hillary na jejich webových stránkách. Říká, že je to nutí stále více pracovat, nahrávat lepší skladby a tím dokázat, že si úspěch zaslouží. Trojlístek nadaných hudebníků se tak zdá být velmi skromný. Neusínají na vavřínech a 8. dubna vyrážejí na turné po Austrálii spolu s country zpěvákem Keithem Urbanem. Jsem si téměř jistá, že o Lady Antebellum v budoucnu ještě hodně uslyšíme.

Autor: Ivana Bednářová

Zdroj fotografií: http://ladyantebellum.com/

Lady Antebellum