Letošní Festival Porta se konal v krásném prostředí Lesního divadla od pátku 28.6. do neděle 30.6.. Páteční program probíhal už od 17h v Lesním divadle Řevnice u Prahy.

První hrála pražská kapela Taxmeni, která má hodně svých fanoušků a hraje tzv. military country, ale přiznám se, že já k jejich fanouškům nepatřím a tak jsem přišel do Lesního divadla trochu později.

Na začátku festivalu se přehnala malá přeháňka, které jsme se s mojí kamarádkou Janou těsně vyhnuli. Vlastně když jsme přicházeli do areálu Lesního divadla, zdálky jsem slyšel hrát poslední skladbu Taxmenů - Neberte nám naši víru.

Každá ze soutěžících kapel si letos poprvé mohla zahrát i na hlavním podiu - v předchozích letech to nebylo, i když se dostali jen na semifinálovou stěnu. Účinkujícími kapelami byly "ALFASRNEC, Valdemar on the Run, Monika Bublíková, Richard Baksevanidis & Baksi, Matěj Keberle, Živana Stupková a Jiří Toman, Střemkoš, Alishi."

Alishi vyhrála úplně první místo za portotu, moc jí to přeji, i jsem si koupil její CD, které se mi moc líbí. Alfasrnec dostal cenu Country rádia čemuž se nedivím, neboť Country rádio už tuhle kapelu ocenilo v jejich soutěži Country rádia. A musím řici, že kapela Alfasrnec má vtipné texty. Kromě těchto kapel, které dostaly cenu se mi hodně líbila i jiné vystoupení, které bych rád vypích, jako třeba vystoupení Matěje Keberleho, který mě zaujal svými texty, které taktéž měly v sobě humor. Matěj patřil k soutěžícím, kteří soutěžili už v pátek večer. 

Letošními moderátory byla zpěvačka Martina Hrbková, kterou můžete znát z kapely Přístav. Společně se Zdeňkem Švagrem to spolu zvládli báječně. Abych nezapomněl na moderátora Honzu Ombre Blahynku, který moderoval tzv. recitálovou scénu, kde mohly soutěžící kapely zahrát svoje zbývající písničky. Ale já jsem byl stále u hlavního podia na hlavní scéně, aby mi nic neuniklo.

Na letošním festivalu vystupovalo hodně jihočeských kapel. Kapela Bonsai č. 3., kterou vede kapelník Vašek Koblenc, který se zároveň stará o Jihočeské kolo v Českých Budějovicích. Líbila se mi od nich píseň - "(Kdo není správný čech)", kterou zpívá jejich zpěvačka, která pracuje v Armádě ČR. Jejich album Hořká letní noc mám moc rád a mám jejich album i doma. Během svého vystoupení si kapela pozvala na pódium svojí bývalou zpěvačku, která zde náhodou soutěžila ve dvojici s jiným zpěvákem a došlo tak k zajímavému, jak se říká, proulnutí.

Dalším pátečním hostem byla kapela, o které zde píšu často, a je to kapela Spirituál Kvartet, která se chystá vydat svoje nové CD, které pokřtí 22. září 2024 v divadle Bez zábradlí. Rád bych se na křest vydal a určitě doporučuji.

Na závěr večera pátečního programu vystoupila kapela, která má spoustu příznivců a dost o nich taky píšu, je moje oblíbená kapela Epydemye. Že se Portě povedla taková věc, jako přidat takovou kapelu na festival, je skvělý. Epydemye zahrála své největší hity a tentokrát se tancovalo už od začátku jejího vystoupení. V pátek bylo plné divadlo a při Spirituál Kvartet se při písničkách diváci přidávali a zpívali s kapelou.

V sobotu ráno jsem spěchal abych stihl vystoupení kapely Choroši, které už začínalo od 10 hodin. I v sobotu byly velice zajímavé soutěžící kapely, které si dokázaly poradit s různými technickými problémy. Například Rooster Riders dokázali zpívat i bez aparatury a to se nezapomíná a také je porota festivalu za to ocenila. Zejména jejich člen Michal Rudolf Cádra, který hraje na mandolinu, byl oceněn. Mně osobně jsem se nejvíce líbil ze samotného programu písničkář Jindra Kejak a také jsem se těšil v sobotním program na Cimbál Classic. Tato kapela je pro mě srdeční záležitost a vůbec mě nezklamala. Je to autorský projekt Dalibora Štrumce, který se svou manželkou Kateřinou v této kapele hraje přes 30 let. Nedávno jsem je měl na svém festivalu - Toulava fest, ale ne se všemi členy, ale jenom manželé byli. Diváci jakoby ze začátku byli nedůvěřiví, nevěděli co je čeká, ale pak museli přidávat písničky a nechtěli je pustit z podia.

Žalman vystoupil před Cimbál Classic a rozezpíval diváky. Poslední kapelou byla liberecká kapela Jarret, která také diváky roztančila. Ale mě osobně se více líbil Cimbál Classic a samozřejmě Žalman a Jindra Kejak, který prodal po svém vystoupení hodně CD.

V neděli jsem zase spěchal, protože jsem chtěl stihnout vystoupení mého, troufám si říct, už kamaráda Honzíka Novorky, který je dětskou folkovou nadějí a má rád právě písníčky stejné jako já, například Epydemye, atd. Dalším mojím oblíbencem byla kapela COP, která je na scéně už 45 let. Kapela COP mě překvapila várkou úplně nových písní, kterých zahráli docela dost a já se těším až vyjde jejich nové CD. Přestože v sobotu měli velkou akci, nebylo to na nich znát a předvedli brilantní koncert. Jsem vždy rád, když kapely i na festivalech hrají nové písničky, což tak často nebývá. V neděli ještě vystoupila další má oblíbená kapela Nezmaři, která již také působí 45 let. Jako poslední v nedělním programu vystoupila kapela Honza Nedvěd Ml Příbuzní, která rozezpívala diváky.

Na konci programu Lesního divadla se grilovalo u stánku s pivem, kde se samozřejmě jen tak povídalo a mně se nechtělo domů.

Chtěl bych poděkovat Zdeňkovi Švagrovi, že jsem mohl předat cenu kapele Epydemye, kterou dostali na příbramském festivalu Kahan. Dále chci moc poděkovat divákům a návštěvníkům festivalu, že si zakoupili mou knihu Vozík plný folku.

Rád se zúčastním festivalu Porta i příště.

- Petr Cihelka -

Použité fotografie: Dáša Borovská a Hanka Kabešová