56. ročník festivalu Porta v Lesním divadle rozdal ceny

Již po čtrnácté se v Lesním divadle sešli příznivci folk a country hudby a dvě poroty, semifinálová a finálová, rozdaly ceny. Vybíraly  ze třiceti soutěžících, kteří se ze 14 oblastních kol probojovali do semifinále a finále Porty v Řevnicích.

 

Hlavní porotu i diváky naprosto okouzlila svým pěveckým výkonem Veronika Bartošová ze skupiny VeHiBa. Skupina získala interpretační i autorskou Portu. Písničku Zápasím (Aleš Vosáhlo / Veronika Bartošová), měla možnost Veronika Bartošová již v klidu a bez trémy zazpívat jako vítězka v neděli při předáváni cen. A poprvé v historii řevnické Porty se stalo, že se soutěžícímu vítězi dostalo za jeho výkon standing ovation. A zaslouženě. Sošku Porty předal vítězům ředitel společnosti Intergram Ludvík Bohman.


Dalšími oceněnými Porty 2022 jsou:

  1. místo - VeHiBa a Veronika Bartošová
  2. místo - Jana Rychterová
  3. místo - Zkusmeto

Autorská Porta – VeHiBa  -  Zápasím   Aleš Vosáhlo/Veronika Bartošová

      Cena Country rádia -  René Matlášek 
      Cena ČRO Region  -  Faux Pase Fonet
      Cena SAI -Svazu autorů a interpretů - Alena "Alishi" Střelečková
     
Cena SMS - hlasování publika  -  Hřích
      Cena Obce spisovatelů – za nejlepší text písně -  Ondra Podeszwa ( Meziměsto) - S váhami na křídlech ( Hudba a text Ondra Podeszwa)

 

Zlaté Porty za přínos folk a country hudbě a mnohaletou a obětavou práci při pořádání Porty obdržely předsedkyně Porty Anna Roytová a Marie „Amunka“ Navrátilová, pořadatelka oblastního kola Porta Praha a dlouholetá ředitelka klubu Mlejn. Slzy dojetí se v Lesním divadle neskrývaly…

 

Vítěz Porty získává kromě tradiční sošky „keramického nesmyslu" akademického sochaře Miroslava Rabocha, pozvání na Portu 2023, kytaru Furch, Nahrávání ve studiu Chevaliere Helenky Rytířové, Pozvání do Country rádia a některých dalších partnerských rádií. VeHiBa získala také okamžité pozvání na festivaly Trampský Širák, Janouškovo Ústí a Újezdské Babí léto.

O nádherný rámec celé soutěže, které se celorepublikově zúčastnilo 230 interpretů a skupin, se postarali hosté Porty: Marien, Nezmaři, Jan Řepka, Malina Brothers, Michal Horák, Petr Kocman, Petra Černocká, Irish Dew, Ponožky pana Semtamťuka Tomáš Linka Tereza Balonová(vítězka Porty 2018), Jelen a Vojta Nedvěd s Tie Breakem, kteří zavzpomínali na Františka Nedvěda.

Počasí Portě kromě dvou pátečních večerních hodin přálo a atmosféra byla opět nezapomenutelně příjemně romantická. A tak se může začít připravovat 57. ročník Porty 2023.

Dík patří všem, kteří obětavě Portě pomáhají.

 

Jiří Vondráček

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

603143772

 

www.porta-festival.cz

www.eportyr.cz

https://www.youtube.com/user/portafestival

 

fotogalerie: https://www.porta-festival.cz/galerie/foto/event/porta2022