Porta je soutěž a jako taková musí mít své porotce, kteří hodnotí výkon soutěžících. Kdo zasedne v letošní finálové porotě v řevnickém Lesním divadle? A kdo bude hodnotit semifinále? Tady máte jména.

Finálová porota Řevnice 2019

Předseda:

Ondra Paska - kytarista a zpěvák pocházející z krkonošského Vrchlabí, působící v mnoha kapelách různých žánrů. V současné době hraje například s kapelou Jak je neznáte po boku Marcely Voborské a Heleny Maršálkové, s kapelou Jam & Bazar hrající hudbu let sedmdesátých nebo s kapelou The Grooves Jazzband hrající chicagský dixieland. Kytaru studoval mimo jiné u Marka Šmauze a zpěv u Pavla Towena Veselého. Můžete si ho pamatovat i jako hosta a příležitostný záskok v legendární skupině Pacifik.

Členové:

Marcela Voborská

Dlouhá léta předsedala finálové porotě Porty v Řevnicích, pomyslné žezlo však před pár lety předala svému kamarádovi Ondrovi Paskovi. Letos byla opět povolána do „porotních řad“. Více než 35 let byla členkou skupiny Pacifik, nyní si dělá radost účinkováním v projektu Jak je neznáte, který založila spolu se zmíněným Ondrou, Helenou Maršálkovou a Tomášem Suchomelem. Právě tato silná čtyřka, vybrané písničky v repertoáru, jejich ztvárnění a provedení ji inspirovaly k další autorské tvorbě, která byla léty v Pacifiku potlačena. Představí se tedy skladatelka, textařka, zpěvačka, aranžérka, v zásadě povaha veselá a v kolektivu oblíbená.

Co u soutěžících hodnotí záporně? Nedbání soutěžního řádu, především co se týká zbytečných, mnohdy trapných a zdlouhavých řečí mezi soutěžními skladbami, nabízení CD, zvaní na koncerty, rádoby vtipkování s diváky atd. To do soutěžního bloku nepatří. Dalším velkým problémem je přehnaná dynamika ve zpěvu, nezřídka útočící na zdravý sluch, spojená s nezvládnutou prací s mikrofonem.

Co hlavně hodnotí na soutěžním vystoupení? V první řadě celkový dojem již při příchodu na jeviště, oblečení a chování účinkujících. Dále sehranost, zvládnutí nástrojů, intonaci, stavbu a libozvučnost vokálů, symbiózu textu s melodií, výslovnost, texty a práci s češtinou, práci s mikrofonem. „Interpret či skupina, kteří se probojovali na finálovou scénu, by toto vše měli znát a zvládat a předvést ucelený audiovizuální projev. Bohužel je to nezřídka podceňované a opomíjené,“ říká Marcela.

Aleš Hrbek

Kytarista a lídr, skladatel a textař brněnské kapely Přístav, která je držitelem sedmi sošek Porty, Tramské Porty a Slovenské Porty. S kapelou vloni oslavil 20 let od jejího vzniku, u kterého byl jako jeden ze zakladatelů.

Tomáš Hrubý

Do svých 33 let hrál v řadě kapel (Grošáci, Náhoda, Jitro…), o osm let později si ještě rok zazpíval s „acapellou“ Pětník, dlouhé roky působí v pěveckém sboru Máta. Čtvrt století se věnuje hudební publicistice v žánru folk a country, z toho šest let na plný úvazek jako redaktor časopisu Folk & Country, kromě toho publikuje nebo publikoval např. v Melodii, deníku E 15, Jihočeském deníku, Bluegrassových listech a na hudebním serveru www.folktime.cz. Jednou za 14 dní má pořad Zvukové Hrubky na Radiu Folk. Občasný člen porot některých regionálních kol Porty, ve finálové porotě poprvé. Nadšenec do muziky, zejména té – v nejširším slova smyslu – folkové.

Slávek Janoušek

Písničkář známý folkovému publiku už od poloviny 80. let. Ve známost vešel po úspěšném působení ve dvojici s Lubošem Vondrákem na Portě v Plzni, kde získali v roce 1984 a 1985 nejvyšší ocenění - interpretační a autorskou Portu. Od roku 1987 (občasně, ale dosud) spolupracuje se svými kolegy Jaroslavem Samsonem Lenkem a Vlastou Redlem, s nimiž natočil společné projekty Zůstali jsme doma, Kde domov můj a Barvy domova.

Jirka Mach

Multiinstrumentalista a zpěvák. Přes dvacet let se pohybuje na přední hudební scéně. Byl členem několika významných skupin, jako je Druhá míza Vojty Zichy, Křupani a Poutníci. V roce 1999 získal interpretační Portu s kapelou Grassband.

Víťa Troníček

Kapelník skupiny Marien, která je několikanásobným držitelem ocenění Porta. Pořádá východočeské oblastní kolo, festival Folkové Chvojení a externě spolupracuje s Českým rozhlasem v Pardubicích.

Semifinálová porota Řevnice 2019

Předseda:

Honza Dobiáš

Po maturitě pracoval v redakci Československého sportu, přes dvacet let byl redaktorem Mladého světa, pak šéfredaktorem měsíčníku Melodie, od roku 1990 pracoval v Československé televizi, na Nově a Primě. Po odchodu do důchodu psal čtyři roky do hudebního portálu Music Open, v současné době přispívá do ePortýra. Na Portě dělal déle než deset let Portýra, později pomáhal konferenciéru Kováříkovi a od té doby občas uvádí různé koncerty nebo festivaly. V klubu Carpe Diem uspořádal 50 Táborových ohňů.

Členové:

Stáňa Plívová

Zpěvačka skupiny Povijan Svitavy, trojnásobného držitele Porty z let 1985, 1986 a 1989, členka PS Dalibor Svitavy, spolupracuje s kapelou Quanti Minoris Brno. Nyní zpívá v SBB bigband Svitavy, spolupracuje s Františkem Černým z kapely Čechomor (Koncerty pro dárce krve, adventní koncerty ve Svitavách), organizuje Oblastní kolo Porty Svitavy, od roku 1998 je pravidelně v porotách národních a oblastních kol Porty.

Ivana Rychlá

Náčelník oblasti Střední Čechy - západ ČTU, pořádá letní tábory, je pedagog, muzikant, vyučuje hudbu i český jazyk, účastní se oblastního kola Podbrdské Porty. Má ráda bluegrass i rock, ale poslouchá vše od Dvořáka po Ozzyho Osbourna.

Honza Komín

Člen kapely Načas, která je držitelem několika Port, a člen správní rady nadace Život umělce.

Helena Rytířová

Majitelka nahrávacího studia Chevaliere, kde vítězové Porty již 12 let nahrávají svůj singl v profi podmínkách. Úplně prvním, kdo tuto cenu získal, byl vítěz Porty 2008 Xindl X. Věnuje se i fotografování a psaní knih včetně vlastních kuchařek. V jejím grafickém studiu vznikly i první Portýry z Řevnic.