K milým hudebním překvapením na letošním celostátním finále Porty v Řevnicích patřilo i vystoupení malého Rudy Prušáka. Tenhle talentovaný jedenáctiletý kytarista ze Strakonic publikum doslova uchvátil.

Účast na finálovém portovním koncertování mu vyneslo umístění na nejvyšší příčce v soutěži Dětská Porta, a to hned třikrát za sebou. Když si to spočítáte, tak první vítězství si odnášel už v osmi letech. Není tedy divu, že porota v soutěži dětí ocenila jeho několikanásobný úspěch mimořádnou zlatou Portou.

S kytarou začal zhruba v polovině první třídy, protože se mu líbilo, jak na tento nástroj hraje jeho otec. V sedmi pak začal chodit do „lidušky“ a pokračuje dál pod vedením učitele Josefa Pelana. A jeho vystoupení potvrdilo, že tyto roky opravdu nepromarnil. Ačkoliv se v rozhovoru přiznal k trémě, bezpečně zvládá i svůj ještě dětský hlásek, bezchybně intonuje a krásně vyzpívává i těžké party v písničkách, které si pro vystoupení zvolil – od repertoáru Krise Kristoffersona až po zvučnou lidovku. A sympatie publika mu zajistil i jeho příjemný přirozený projev mluveného slova.

Ovšem hudba nepatří k jeho jediným koníčkům. Druhým protipólem jeho zájmů je hokej. Jak prozradil, začínal jako centr, ale nyní hraje na levém křídle. A ani tenhle koníček není zadarmo – trénuje se totiž čtyřikrát týdně, a když se k tomu všemu připočte ještě škola, tak mu moc volného času už nezbývá.

Zda se Ruda bude věnovat kytaře, nebo hokejce, ještě rozhodnutý není. Prý zvítězí to, co mu půjde lépe. Já bych se ale v této chvíli přimlouvala pro hudbu…