Už je známo, že letošní Portu vyhrála sedmnáctiletá Tereza Balonová z Prahy. Zajímá vás, jaká tahle mladá dáma je? Teď máte možnost poznat ji trochu blíž.

Terezo, co vás napadlo jako první, když vám řekli, že jste vyhrála první místo?

Popravdě jsem si myslela, že si ze mě někdo dělá srandu, že je to nějaký vtip. Výsledky mi volali asi kolem jedné v noci, takže jsem nedokázala ani nějak reagovat. Každopádně jsem potom nemohla pořádně spát a pořád jsem přemýšlela nad tím, jak to dopadne, až ráno dojedu do Řevnic.

Jaký je to pocit?

Pro mě to bylo obrovské překvapení a musím říct, že to všechno pořád tak nějak vstřebávám. I celkový dojem z celého festivalu. Hrozně mě to nabilo pozitivní energii a chutí dělat nové věci.

Jak se vám hrálo v Lesním divadle?

Výborně. A to nejen díky divákům, kteří byli skvělí, ale také díky organizátorům a všem lidem v backstagi. Všichni byli hrozně milí, pozitivně naladění, zkrátka, bylo z toho cítit, že si to přijeli užít.

Takže se vám Porta líbila?

Celý festival jsem si moc užila. Myslím, že měl krásnou atmosféru, takovou, jaká by měla na takovýchto festivalech být i mezi soutěžícími. Nikdo si na nic nehrál, nikdo se nad nikým nepovyšoval. Měla jsem poprvé možnost být s tolika výbornými muzikanty, seznamovat se s nimi, čerpat od nich inspiraci, zkušenosti a vlastně to bylo pro mě i takové první velké srovnání s ostatními. Byla to pro mě obrovská zkušenost. A jak jsem říkala, celkové dojmy ještě vstřebávám.

Zajímalo by mě, co vás vlastně přimělo k tomu, abyste se přihlásila do oblastního kola Porty?

Přiznám se, že to nebyl vůbec můj nápad. Podstatě mě k tomu ´dokopal´ Kuba Linhart (můj bývalý učitel ze základní školy, muzikant, frontman kapely Jauvajs).

Kdy jste začala hrát na kytaru?

V šesti letech, kdy jsem začala chodit do ZUŠ u nás v Praze na Ládví.

Skládáte si písničky sama?

Ano. Hudbu i texty.

A doprovodné aranže si děláte taky sama?

Ano, všechno si vymýšlím sama. Občas mi s něčím pomůže můj učitel na kytaru Martin Rous. Vím, že za ním vždy můžu přijít a on mi řekne svůj názor a poradí mi.

Chcete se věnovat hudbě i v budoucnu?

Určitě chci. Hudbu budu dělat vždycky. Je to pro mě obrovský relax, ventil ze stresu dnešní doby a způsob komunikace s přáteli a všemi lidmi. Kdyby se dalo zkombinovat to, co mě baví s povoláním, tak by to bylo úplně ideální.

Co vás teď v nejbližší době čeká?

V létě se chystám na festival Prázdniny v Telči, Trampský širák, Janouškovo Ústí a různé koncertíky po kavárnách. Všechny akce dávám na svou facebookovou stránku Tereza Balonová. Také bych chtěla udělat pár nahrávek, ale především se těším, že si udělám čas na nové věci a nápady, které nosím v hlavě. :-)