Porta je za námi... Byly to krásné tři dny plné hudby a pohody. Ti z vás, kteří festival navštívili, určitě viděli tištěný časopis Portýr, který na Portě každý den vycházel. Pojďme si teď společně připomenout, co jste si v něm mohli přečíst.

Z PORTÝRU č. 1

Pár dnů před prvními tóny písně Vlajka, která tradičně zahájila festival Porta, jsme si popovídali s řevnickým starostou Tomášem Smrčkou. Prozradil nám, co je nového v Lesním divadle a co si letošní Portě přeje.

Pane starosto, po roce je tady znovu festival Porta. Půjdete se letos do Lesního divadla podívat?

Určitě se půjdu podívat, ale vyjde mi to spíše až na nedělní program. 

Budete předávat jednu z cen, jak bývá zvykem?

Zatím nevím. Jestli ovšem dostanu důvěru, tak se rád zapojím a cenu předám.

Porta oslaví 50. výročí, což se hezky sešlo se 100 lety Lesního divadla. Co je v areálu divadla nového?

Staví se. Věřím, že doděláme část zázemí pro účinkující, šatny za pódiem a cestičku do šaten, letos bychom chtěli dodělat pro účinkující také sociální zázemí. 

To musí stát dost peněz. Jak budete opravy financovat? Získali jste nějaké peníze z kraje?

Žádali jsme o půl milionu korun na kraji z fondu rozvoje obcí a měst, ale na rekonstrukci jsme v prvním kole zatím podporu nedostali. Věříme, že uspějeme s opakovanou žádostí. Z kraje jsme dostali ovšem 120 tisíc korun na oslavy stoletého výročí divadla. Máme také na opravy vyčleněné peníze v rozpočtu města, takže se může opravovat, navíc jsme dostali sponzorské příspěvky a dary od firem i jednotlivců, například jedna z řevnických firem nám dala sto tisíc korun formou reklamní podpory, přispěl i náměstek hejtmana pro oblast financí a senátorský kandidát Jiří Peřina také částkou sto tisíc, Lesy ČR také stejnou částkou, přispěli i další dárci. Všem jim chci moc poděkovat, bez nich by to bylo mnohem těžší.

Myslím, že i místní lidé dávají peníze, ať už na účet sbírky, do kasičky, nebo tím, že si kupují deky, trička nebo další předměty. Určitě jim na našem Lesňáku záleží.

Ano, je hodně dárců z Řevnic, máme z toho radost, je to takové Řevnice SOBĚ. Ta historie zavazuje, sto let nepřetržitého života Lesního divadla a činnosti ochotníků, a je to také pro naši komunitu závazek, aby se Lesní divadlo dál udrželo. Řevnice jsou kulturní město, podařilo se tady udržet také třeba kino. Myslím, že kulturní stánky, ale i kulturní akce ve městě stojí za to, aby jejich tradice pokračovala.

Co je ještě v divadle v plánu?

Do budoucna plánujeme další etapu rekonstrukce, při které se opraví toalety pro veřejnost a také budova občerstvení pro diváky, která by měla být přesunutá nahoru nad pokladnu. A další plány? Fundus pro kulisy, což by měla být patrová dřevostavba, kde by mohly být uloženy celoročně kostýmy a kulisy, teď je vše v nevyhovujících prostorách.

Tak ať se vám to podaří. Ještě mi řekněte, na koho se na Portu těšíte?

Nevím, nelze říct jedno jméno, je tam mnoho osobností. Těším se a věřím, že nám vyjde hlavně počasí.