Kristína Nídlová

Dnes Vám představujeme poslední trojici postupujících do finále letošního ročníku Porty v Řevnicích. V příštím týdnu Vám představíme v krátkosti semifinalisty, ze kterých vítěz doplní finalisty a začneme představovat hosty, kteří na 49. ročníku vystoupí. Za tři týdny začínáme v Lesním divadle. Vstupenky lze zakoupit - porta-festival.cz/predprodej-vstupenek

Jihočeské – Kristína Nídlová

Jedna z nejvýraznějších talentovaných autorských zpěvaček nastupující generace na české scéně posledních let. To napsalo o Kristíně Nídlové Country rádio.K dnešnímu dni má v repertoáru bezmála 50 vlastních písní, které si i sama otextovala. Navzdory všem komerčním soutěžím se vydává vlastní cestou a odmalička si užívá každou příležitost kontaktu s věrnými posluchači.V pěveckých soutěžích se dokázala prosadit i v těžké konkurenci studentů konzervatoří. Namátkou můžeme zmínit vítězství v interpretační i autorské dětské Portě na celostátní úrovni v r. 2012. Zvítězila i v roce 2013 a v r. 2014 obsadila druhé místo. V roce 2012 si připsala i prvenství v jihočeské Portě mezi dospělými, jako nejmladší účastník. To jí vyneslo postup do mezinárodního kola v Ústí nad Labem.

Východočeské – Věneband

První společné hraní vznikalo přirozeně ve volných chvílích otce a dcerky („prvorozenky“) Jany v roce 2002. Mezi prvními skladbami byla převaha lidových písní v různých úpravách. Později přibyly skladby jejich oblíbence Jaroslava Ježka a také Vladimíra Mišíka. Jádro této folk-rockové kapely v současnosti tvoří šest muzikantů, jež hrají s velkou chutí a nasazením. Jde o mladé nadšené muzikanty. Jediným "postarším" členem Věnebandu je bývalý houslista někdejší litomyšlské skupiny Family nego, kde působil v polovině osmdesátých let. Do repertoáru kapely patří mimo písní lidových a převzatých i několik skladeb vlastních, které pocházejí především z dílny Jany.

Poohří – Mandril

Sehnat informace o této kapele se nějak nedaří. Našli jsme na internetu pouze následující informaci, fotografie žádné: Kapela sestává z rukou, prstů, kytary, úst, jazyka, hlasivek, mozku a uší. Roli frontmana na sebe uvalilo srdce s občasným zábleskem ducha. Při tomto počtu dochází pochopitelně k občasným rozmíškám. Nicméně všichni výše uvedení jsou z boží vůle neoddělitelně spjati, a proto každá neshoda končí ve vzájemném láskyplném objetí.

 Věneband