D.N.A.Letošními vít?zi ?eského národního finále v ?evnicích se stala skupina D.N.A. z Brna. Diváckou Portou byla ocen?na jejich instrumentální skladba nabitá energií a optimismem s názvem "Na úsvitu". Do ?evnic postoupili do semifinále. Na semifinálové scén? ze sebe shodili svazující trému, aby v Lesním divadle p?edvedli to nejlepší, co umí, a odnesli si hlavní cenu Porty. Malý rozhovor vznikl den poté, hned ho také p?inášíme ?tená??m Portýra.

Bylo vítězství letos v Řevnicích pro vás překvapením, nebo jste si říkali - tak když už jezdíme na Portu tak dlouho, také by nám ji už mohli dát:-)?
Když jsme jeli do Řevnic, kolovaly v autě vtípky, co kdybychom následovali kapelu Quanti Minoris. Taky jsou z Brna, minulý rok byli také nejdříve v semifinále, a nakonec to vyhráli. Zasmáli jsme se tomu, ale nikoho by v tu chvíli nenapadlo, že by to tak mohlo být. Když jsme se v sobotu odpoledne dozvěděli, že postupujeme, byli jsme šťastní a brali jsme to jako veliký úspěch. Do finále jsme šli s tím, že si jdeme užít perfektní atmosféru lesního divadla. Po poslechu ostatních soutěžících, nás ani nenapadlo, že bychom mohli v takové konkurenci uspět. Proto to pro nás bylo obrovské překvapení, navíc zas tak dlouho na Portu nejezdíme, o to víc si tohoto ocenění vážíme.

Poslední čtyři roky jste nevynechali tuto soutěž, v Řevnicích jste také nebyli poprvé. Bylo letošní koncertování a recitály jiné, tedy kromě toho, že jste zvítězili?
Když si vzpomenu na naše vystoupení v Řevnicích letos a loni, nedá se to srovnat. Minulý rok jsme byli ze všeho vyplašení, nic jsme neznali. Letos už jsme jeli do známého prostředí. Navíc všechnu nervozitu jsme si odbyli na házenkářském hřišti v semifinále. Za dobré naladění na hlavní scéně musíme poděkovat i moderátorovi. V zákulisí před vystoupením jsme se tak nasmáli, že se nedalo hrát jinak než s dobrou náladou a bez stresu. Za sebe i kapelu musím říct, že letos, oproti loňské nervozitě, jsme si to vážně užili na 100%!

Kdo je autorem vítězné instrumentální skladby, kterou jste tak bravurně hráli? Jak dlouho jste ji secvičovali?
Vítězná skladba? Hráli jsme čtyři. Každopádně podle potlesku diváků, kteří byli naprosto výborní, to byla naše instrumentálka Na úsvitu. Základní melodii a aranž má na svědomí náš kytarista Vítek Dvořáček, ale zrovna tato skladba je výsledkem celé kapely. Vítek nahodil hlavní linku a každý si pak svůj nástroj namyslel sám. Skloubili jsme to dohromady, prodiskutovali detaily a instrumentálka byla na světě. Secvičování šlo celkem rychle, protože nás tlačil čas. Tehdy byl tuším měsíc do oblastního kola, kde jsme ji poprvé zahráli. Ale v podstatě ji cvičíme pořád, probíráme dynamiku a různé detaily.

Kdo z kapely je hlavním motorem a iniciátorem k novým věcem?
Po hudební stránce je to rozhodně Vítek. Většina našich autorských písní je jeho a především je to vynikající muzikant. Motorem kapely jsme ale všichni. Důležitou roli v kapele má každý z nás. Já (Bára, poznámka redakce) mám většinou na starosti zařizování koncertů a administrativu, Vítek má tu hlavní hudební stránku věci. Paťa je zas ras na detaily. Lenka skvěle ovládá harmonii. Terez kromě toho, že je výborná flétnistka a zpěvačka, drží v kapele pohodovou a přátelskou atmosféru.

Jak si sestavujete repertoár?
Záleží vždy na tom, o jakou akci se jedná. Dřív jsme neměli moc z čeho vybírat, teď máme písniček víc. Konečně jsme začali tvořit autorské skladby, ty se snažíme zařazovat co nejvíce. Snažíme se střídat pomalejší kusy s „peckama“, aby byl náš koncert pestrý a posluchač se nenudil.

Plánujete vydat CD?
Ani ne tak plánujeme, spíš o něm přemýšlíme. Aktuálnější je pro nás teď natočení DEMA. Chtěli bychom v příštím roce více vystupovat, podívat se například na festival Zahrada. I proto DEMO potřebujeme. Na CD ještě chvíli počkáme. Hlavně kvůli tomu, že chceme nahrát jen naše písničky. Plánujeme vybrat ty nejlepší, proto jich ještě pár uděláme a pak se do toho pustíme. Samozřejmě svou roli hraje i finanční stránka věci :).

Co byste vzkázali mladým muzikantům, kteří by chtěli zkusit své štěstí na Portě?
HRAJTE A UŽÍVEJTE SI TO. Někdy jsou to nervy, zvlášť když začínáte. Ale stojí to za to. Obrňte se trpělivostí, všechno nejde hned. Porta je obrovská zkušenost pro kapelu, jak po hudební stránce, tak i po kolektivní, BĚŽTE DO TOHO! :)

Jaká to byla zkušenost pro vás - zvítězit právě zde?
Je to neuvěřitelný pocit. Hlavně si nejvíc vážíme toho, že nás takto ocenili daleko zkušenější a výborní muzikanti. Stejnou váhu má pro nás i divácká Porta. Vždyť pro koho hrajeme? Přeci hlavně pro lidi. A to, že nás taky ocenili, hřeje u srdíčka.

Co plánujete na letošní léto?
Nám už skoro sezóna skončila, čeká nás ještě festival Strážnice 9. 7.  Je to pro nás velká čest, že tam můžeme hrát. A pak si dáváme až do září pauzu. Celý červen jsme hráli, navíc jsme studenti a učitelka, takže přes velké prázdniny se rozutečeme po světě. Nabereme síly a v září začneme naplno zkoušet a pracovat na DEMU a nových písničkách.

Děkuji vám moc za Váš čas a mnoho dalšího muzikantského štěstí!

Barbora Tesařová

D.N.A. vystupuje ve složení:

Barbora Lidmilová (Bára) - baskytara, zpěv

Patricie Theimerová (Paťa) - housle, zpěv

Tereza Šperková (Terez) - flétny, rytmika, zpěv

Vítek Dvořáček - kytara, zpěv

Lenka Ručková - buben, rytmika, zpěv

D.N.A. koncert v Lesním divadle Porta Řevnice 2011