ŘevniceZa tři ročníky  Národního finále (NF) Porty, které se uskutečnily v Řevnicích, se hodně věcí změnilo. A nutno říci, že pro pořadatele o.s. Porta, to jsou změny vesměs pozitivní.

První NF, které se v krásném prostředí řevnického areálu konalo, bylo provázené spoustou nejasností a otazníků: Co si můžeme v Řevnicích dovolit? Jak se k nám bude stavět samospráva a jak okolí? Na většinu těchto otázek se při hodnocení průběhu akce mohlo odpovědět kladně. Ze začátku za to mohla hlavně dvojice Anička Roytová a Jirka Vondráček, ale později za pozitivní hodnocení mohly také kapely. A pak především diváci, kteří vytvořili skvělou atmosféru. Bylo založeno podhoubí na dobrou spolupráci nejen s místními orgány, ale také policií a podnikateli.

Samozřejmě vše nebylo tak jednoduché a lidí, kteří Portě nepřáli, se našlo také dost. Ale i ti časem názor změnili, nebo změnu názoru úspěšně hrají.

Druhému ročníku NF nepřálo počasí. Pořadatelé mohli pokládat za velký úspěch to, že za zimy a deště se v Řevnicích objevilo zhruba stejně diváků jako během ročníku prvního, při němž vyšlo počasí nádherně.

No a třetí ročník? To byla fantazie, skvělí soutěžící, účinkující a především diváci, kteří se do Lesního divadla sotva vešli, což někteří přítomní nepřijali s nadšením, „neměli prý kde sedět“.

Spolupráce s místními je hlavně díky úsilí lidí z vedení NF na výborné úrovni, což začíná být vidět i v Lesním divadle. Díky spolupráci s místními podnikateli se povedlo zavézt terénní nerovnosti přímo v divadle. Tím se rozšířil prostor v zázemí festivalu a mohla se zvětšit také plocha pro prodejní stánky.

Pro nadcházející finále máme připraveno opět pár novinek. Hlavně obměnu prodejních stánků, zkvalitnění a zvětšení sociálního zázemí pro diváky a účinkující, lepší orientační systém (po letech jsme konečně objevili trasu zkratky do divadla z nádraží) a ještě spoustu dalších nápadů.

Jaké? To zjistíte  ve dnech 24. - 26. 6. 2011 na NF Porty v Řevnicích.

-produkce o.s. Porta-