Letos na Oblastní kolo ve Svitavách zavítalo celkem 15 soutěžících. Převážně to byly kapely, ale objevili se i dva písničkáři. Už jen soutěžící v počtu 42 osob obsadili polovinu Alternativního klubu Tyjátr, ve kterém se konalo toto každoroční folkové klání.

Letos se s hudebními styly doslova roztrhl pytel a tak diváci mohli vidět a slyšet jak klasické trampské kapely, dixielandové uskupení, písničkáře, písničkářku, tak i klasický bigbeat.

Porta je zkrátka otevřena téměř všem stylům hudby. Ač se všude konaly přípravy na tradiční pálení čarodějnic, zavítalo do klubu 36 diváků z řad veřejnosti. Na letošní rok připadlo také desetileté výročí konání Oblastního kola Porty v klubu Tyjátr. Klub je skvělým místem a spolupráce Střediska kulturních služeb s provozovateli je naprosto úžasná.

Po covidovém období se téměř naplnil maximální možný počet přihlášených. Ten jsme stanovili na 16 soutěžících. Harmonogram byl rozdělen do tří bloků po 5 účinkujících. Po skončení každého bloku následovalo hodnocení poroty, aby si každá kapela, ale i písničkáři mohli vyslechnout dobře míněné rady Miloše Dvořáčka, Stáni Plívové, Otto Vaise, Roberta Křepinského a Lukáše Moravce.

Oblastní kolo začalo ve 12:00 a po osmé hodině večerní proběhlo vyhlášení vítězů a předávání ocenění. Jak je tomu dobrým zvykem, kapela, která stanula na prvním místě, zahrála divákům dvě písně. Hned po minivystoupení následovala příprava hosta Oblastního kola Porty – kapely Ponožky pana Semtamťuka. Je to vždy takový malý dárek nás pořadatelů soutěžícím, ale také klasický koncert pro veřejnost. Brzy zveřejníme fotografie na stránkách: https://eu.zonerama.com/Strediskokulturnichsluzeb/216860

  

VÝSLEDKY OBLASTNÍHO KOLA PORTY 2022 VE SVITAVÁCH:

(Oblastní kolo se uskutečnilo 30. 4. 2022 v Alternativním klubu Tyjátr ve Svitavách)

 

  1. místo (Postup do finále – Porta Řevnice 2022)

ZKUSMETO (Kuřim)

 

  1. místo (Postup do semifinále – Porta Řevnice 2022)

ALENA „ALISHI“ STŘELEČKOVÁ (Šošůvka)

 

  1. místo (divoká karta)

CHOROŠI (Hostivice)

 

Ocenění za skladbu:

DAVID KOUREK (Bílovice nad Svitavou)

„Sny“ (S postupem do pořadu Folkparáda ČRo region)

 

Ocenění poroty za vokální projev:

PAVEL KVASNICAThePlo

(Bratislava)

 

Ocenění poroty za osobitý vokální projev:

LÁĎA KOŤÁTKO NIKLÍČEK

(Úherce)

 

Ocenění poroty za celkový hudební projev:

SEŠUP

(Znojmo)

 

Ocenění poroty – objev roku:

SÁRA NOVÁ S KAPELOU

(Adamov)

 

Ocenění poroty za instrumentální projev:

RÍŠA DOBIÁŠEK za hru na elektrickou kytaru – Sára Nová s kapelou

EVA BRUNCLÍKOVÁ za hru na bicí – Sára Nová s kapelou

JOSEF KUCHTA za hru na elektrickou kytaru – Radovánky France a Josefa

FRANTIŠEK KUCHTA za hru na bicí – Radovánky France a Josefa

 

 

Vítěz diváckého hlasování:

SÁRA NOVÁ S KAPELOU

(Adamov)

 

O zvuk se postaral Jindřich Helekal (www.lasound.cz)

Oblastní kolo slovem i humorem provedl a ocenění za mluvený projev obdržel: Ondřej Komůrka

Vítěz Oblastního kola Porta Svitavy si také zahraje na festivalu "Muzikanti v Cakli"

(12. – 13. 8., Cakle, Ústí nad Orlicí) a soutěžící, kteří se umístili na prvních čtyřech místech ještě jednou zavítají do Svitav na Ozvěny svitavské Porty (10. 7. v 15:00, park Jana Palacha, Svitavy).

 

 

Vladislav Steinbauer

Alternativní klub Tyjátr

 

fotogalerie M.Vídeňský: https://eu.zonerama.com/Strediskokulturnichsluzeb/Album/8373202?fbclid=IwAR1Pj-1xvowHhP0HRXBlJUVDULsjFT3LU7ZYwcClXU-hIEUpntWWsWhXYtM

fotogalerie V. Steinbauer: https://eu.zonerama.com/VladislavSteinbauer/Album/8367237?fbclid=IwAR1Q5_gn67hZR7RLz_YzugTjmNiOKlN8-m8OUHd-bfQjtEAKVrVgK-N_Lyw