Faktem je, že loňská covidová situace dovolila předkola soutěží pro dospělé i dorost posunout až na kraj června a mimo sál, což mělo na zahradě pivovaru Volt hezkou atmosféru a přilákalo pár desítek kolemjdoucích. Letos je epidemie v recesi, situace lepší, takže se obě klání vrátila na „tradiční“ Rampu do tradičního termínu. ​

Účast soutěžících v sobotní dospělé kategorii byla hojná. Až tak hojná, že šestice porotců v čele s písničkářem Slávkem Janouškem hořekovala nad skutečností, že mohou vybrat jen dva vítěze do červencového finále v Řevnicích.

Jablonec navštívilo mnoho interpretů z různých koutů Čech a kvalita byla za poslední roky nejvyšší. Dá se říci, že skoro polovina z 15 kapel či písničkářů měla ambice na finále. Naše luhy a háje skvěle reprezentovali například feelingoví Jitka Padronová a Tomáš Doktor či průrazná Karolína Čemusová, odrostlý dorost Studia Kokos a také velmi příjemná vokální čtyřčlenná skupina Grauschwanz. Postup si ale nakonec vyzpívalo zajímavé duo Daniel Razím - Ivan Studený (Praha – Český Krumlov) s „cestovatelským“ folkem a vynikající basou.

Vítězem se stalo čtyřčlenné pražské uskupení Aleš Pokorný a hosté.

Po skončení soutěže následoval recitál našeho předního písničkáře Slávka Janouška. ​

V neděli nastoupilo dvanáct soutěžících do dvojsoutěže Dětská Porta a Folkytonk. Tady je potřeba říci, že obě soutěže mají různé věkové kategorie, takže s mládím školou povinným se konfrontují i ostřílení junáci. Pro porotu je však situace zjednodušená tím, že Dětská Porta nabízí předkolům velký počet postupových míst (letos postupovalo devět , takže tři čtvrtiny startovního pole). Folkytonk pak nabídl větší drama, protože postupová místa bývají jen dvě Ale Jablonec dostal pro vysokou úroveň akustické mládeže ještě jednu divokou postupovou kartu. ​Bohužel – aktuálně jsou soutěže skoro výhradně dívčí záležitostí. Ale úroveň letos byla taktéž vysoká.

Přestože většina soutěžících byli jednotlivci, velmi zaujalo domácí dívčí trio s názvem Doly přes celý hory s vynikající klávesistkou. Sem tam nám na předkolo také dorazí někdo na návštěvu a většinou to bývá velké překvapení. A nejinak tomu bylo i letos, když na poměrně prostorné pódium napochodovalo čtrnáctičlenné těleso z Roudnice nad Labem, Ambiam. Tito školou povinní muzikanti předvedli tři vynikající keltské kompozice, které nejenže měly skoro profi úroveň, ale být na Rampě volný parket, tak by se na něj všichni vrhli a tančili v doprovodu houslí či irské flétny. Díky sbormistrovi, panu Johnstonovi, který odvádí fantastickou práci. Výrazný výkon předvedl také již zkušený místní Ornament, skupina na pomezí rocku a folku, která je velmi tvořivá a pracovitá. Opět se zaskvěla po sobotní dospělé Portě Karolína Čemusová či třináctiletá Eliška Jaroušová. Krásné odpoledne pak zakončil recitál bluegrasového mladoboleslavského Flastru.

Je potřeba zmínit tým Studia Kokos, který předkola soutěží po léta pořádá a sama škola se stará velmi pečlivě o hudební potěr a takových škol v naší zemi příliš není.

JARDA HANDLÍŘ - člen poroty obou soutěžních dnů

ODKAZ NA FOTOGRAFIE: https://eu.zonerama.com/StudioKokos/Album/8356777