Dvacítka přihlášených soutěžících se pro nemoc zúžila na výslednou devatenáctku, která se představila v klubu Akord se svými vystoupeními několika desítkám diváků. Jejich výkony hodnotila odborná porota, v níž usedli aktivní hudebníci, autor, učitelka zpěvu a dramaturgové festivalů a rádia.

Jmenovitě Petr Bende, Karel Soukop, Josef Mlok Grim, Miloslava Soukupová, Kateřina Vepřková, Richard Ehler a Milan Tesař.

Vítězem diváckého hlasování se stala kapela Tři vykřičníky. Dostala tak hodinový prostor v pořadu „Srdcem v Country“ Country Rádia. Tatáž kapela také získala 2.místo v hodnocení poroty a postupuje do Řevnic, jako semifinalista.

Vítězem oblastního kola v hodnocení poroty se stal René Matlášek. Postupuje do Řevnic jako finalista. Zároveň také získal prostor k vystoupení na festivalu Country Fontána v Ostravě a cenu Svazu Autorů a Interpretů.

Nabídku na hodinový medailon v pořadu Rádia Proglas získali Vadim Windy a kapely Za koncem a Vítr ve vlasech. Vítr ve vlasech získala též hodinový prostor v pořadu „Srdcem v Country“ Country Rádia. Vystoupení na festivalu Suchdolský Country Fest získala kapela Za koncem. Vystoupení na festivalu Na Pomezí získala kapela Dřevo a struny. Ta byla také pozvána k vystoupení na Mohelnickém Folkfestu. Festivaly Eldorádo a Bruntálské indiánské léto ještě nemají jasno, koho pozvou. Dle vyjádření dramaturgů byla letošní úroveň soutěžících v Ostravě tak vysoká, že velmi pravděpodobně pozvou více kapel. Stejně je na tom dramaturg festivalů Ozvěny a Trampský guláš, Mirek Zajac Duda, který byl přítomen celému soutěžnímu klání. Dle jeho slov nabídne koncert většině soutěžících.

Do autorské porty byla porotou doporučena do Řevnic píseň „O rybáři“ Vadima Windyho. Závěr pestrého programu zajímavých soutěžních vystoupení završil koncert kapely Hop Trop.

Rádi bychom poděkovali také zvukařům, především Zdeňkovi Ševčíkovi. Při tom množství technických problémů, s nimiž se na místě potýkali, situaci zvládli. Také moderátorovi Čendovi patří velký dík, stejně jako inspicientovi Finistovi, Karlovi Dubovi za kulinářské rozmazlování v bufetu a celému týmu, který na místě nebyl moc vidět, ale bez nějž by to nešlo.

Děkujeme také Úřadu Městského Obvodu Ostrava-Jih a České Tábornické Unii, bez jejichž finanční pomoci by se Portu v Ostravě zorganizovat nepodařilo.

Naprosto zásadní ingrediencí úspěchu akce byl také Klub Akord a především jeho vstřícný, konstruktivní a kreativní přístup. I jemu patří náš velký dík.

Víme, co vše se nepovedlo a víme, jak to příště udělat lépe. Máme spoustu postřehů vlastních, také od soutěžících, porotců, zvukařů i diváků. Využijeme je. Letos to byla v Ostravě celkem pecka a za rok to bude ještě větší.

 

René Racek Matlášek