První letošní živé kolo Porty

O víkendu proběhla v Jablonci nad Nisou oblastní kola „malé“ i dospělé Porty 

            Celý víkend zněla na zahradě pivovaru Volt hudba.  Pátek patřil mladým nadějným muzikantům, kteří mezi sebou soupeřili o postup na celostátní finále Dětské Porty. Tato soutěž je určena pro interprety do 18, respektive 20 let a letos se jich na Jablonecku přihlásilo opravdu hodně. Šestnáct hudebně nadržených formací vystupovalo celé odpoledne na zahradě pivovaru Volt před živým publikem a odbornou porotou. Letos hodnotila umělecké výkony i slavná jazzová zpěvačka původem z Jablonce nad Nisou i Marta Kloučková: "Jsem nadšená z talentu dětí. Bylo to krásné a inspirativní. Smekám před lektory studia Kokos za péči, kterou dětem a dospívající věnují."  Další z porotců byl nadšen z místa, kde se soutěž poprvé odehrávala: "Působivým osvěžením pro soutěž bylo velmi přívětivé prostředí zahradní restaurace Pivovaru Volt, ležící blízko přehradní pláže, které postupně lákalo do areálu kolemjdoucí, což poskytlo mladým muzikantům diváckou kulisu."

          V nejmladší kategorii do 10 let excelovala Anežka Kočárková, která zazpívala i autorskou píseň Vodopád. Do finále postoupila i Lea Tůmová z druhého místa. V kategorii 11-15 let vyhrálo duo "Doly přes celé hory", které mělo své první veřejné vystoupení a z druhého místa postupuje i Tereza Sejnová. Mezi staršími sólisty to bylo napínavější.  Prvenství získal Tomáš Doktor, již zkušený jablonecký písničkář a porota rozhodla, že v této kategorii pošle do finále druhé i třetí místo, protože děvčata (Karolína Čemusová i Jitka Padronová) zahrála parádně. Za celé odpoledne vystoupily jen dvě kapely a obě pojedou reprezentovat severní kolo.  První cenu získala kapela Ornament z Maršovic a druhé odvezl Jazz Band Erwina Schödingera do Rumburka. Většina vystupujících muzikantů patří pod křídla jabloneckého Studia Kokos, které pořádá předkola hudebních soutěží pro severní Čechy již několik let a své žáky na podobné soutěže celoročně připravuje.  Hostem pátečního odpoledne byla místní dámská kapela Ladybirds, které na finále Dětské Porty získaly několik prvních míst jako Berušky. Letos v létě holky slaví už 23 let od jejich vzniku. Například 4.7. budou hrát na Malé Skále před kapelou Olympic jako předskokanky.

            Nedělní odpoledne patřilo Portě dospělé, tedy plnokrevné klasické soutěži, která píše svou historii od roku 1967.  Letošní bláznivý rok většině předkol v ČR nepřál, a tak z dvanácti oblastních kol se konají živě jen čtyři z nich.  Asi i díky tomu mělo nedělní odpoledne u Volta nabušený program nejen severočeskými formacemi. O postup soutěžily kapely i sólisté různého věku i různých úrovní. Na všech muzikantech bylo ale jasně vidět, že se těší zahrát si naživo před opravdovými posluchači. Roman Hampacher, který získal od poroty postup do semifinále Porty v Řevnicích na svém facebooku hned v pondělí napsal: "Včera u Volta bylo moc fajn, počasí skvělý, organizace za jedna a dobrej zvuk. Fakt jsem si to užil, vlastně jsem se chtěl jen zaregistrovat a jít se projít, ale zůstal jsem celý odpoledne až do večera. Musím říct, že tak pohodový odpoledne mezi spoustou lidí a přitom sám, jsem už dlouho nezažil. " Postup do finále získala pražská formace Vilma.

            Večerní čas patřil hostující kapele Marien, která je jednou ze špičkových folkových kapel u nás. Na závěr koncertu zazněla i jejich píseň Zrcadla, na kterou si pozvali i organizátorku akce, zpěvačku a hlavní iniciátorku Studia Kokos Alenu Schernstein Vítovou.  Celý víkend byl tak zakončen a spokojení a sluníčkem připálení diváci se mohli rozejít domů.

 

Alena Schernstein Vítová

celý fotoreport z akce