Naše, tedy Moravskoslezské oblastní kolo Porty roku 2021 bylo původně plánováno na polovinu března. Na základě objektivní reality a v souladu s doporučením vedení festivalu jsme je přesunuli na neděli 16. května.

Chceme se držet modelu, který jsme zatím jen jednou, leč s úspěchem realizovali v roce 2019. Tedy že oblastní kolo proběhne v neděli, do poroty usednou mimo jiné dramaturgové okolních festivalů, hostem bude skutečná hvězda FCT žánru. Po Spirituál Kvintetu v roce 2019 to bude letos Hop Trop (měl být již vloni). Akce proběhne opět v DK Akord v Ostravě - Zábřehu.

Stejně jako v roce 2019 se bude platit vstupné, které rozhodně nebude v řádu desetikorun. Řídím se slovy Samsona, který před pár lety prohlásil, že je nejvyšší čas, aby folk přestal „přisrávat při zdi“. Když jsme v roce 2019 nastavili vstupné na oblastní kolo Porty na 200 korun v předprodeji, desítky lidí si klepaly na čelo, mnozí nám to rozmlouvali, předvídali špatný konec… Neztratili jsme svou víru a ukázalo se, že je to dobře. Měli jsme nabito, a to hned od začátku soutěže. Přestože nebyl jasný čas, kdy vystoupí host, zkušenější účastník oblastního kola Porty v Ostravě si jistě dokázal udělat představu, jak dlouho trvá, než vystoupí 20 soutěžících. A přesto bylo plno již po obědě. A další věc, které se budeme držet – maximální počet soutěžících bude dvacet.