Už řadu let se na jihočeské i přespolní folkové scéně prezentuje jindřichohradecké vokální zpívání skupiny X-tet. Takových sborů se už objevilo na Portách i jiných festivalech hodně, ale každá má svou tvář, zvuk i repertoár. To je také deviza X-tetu, i když základem repertoáru stále zůstává spirituál.

To se také ukázalo na v pořadí třetím CD počinu – Šepotání, které vzniklo ve zvukové kuchyni báječných manželů Maškových. Ti vytvořili základ pro pohodové natáčení svým přístupem i rodinou atmosférou. To se pak muselo jasně projevit při čistotě snímku bez použití technických příkras a také při vytvoření zvukové přirozené plochy.

Štěpán, jako jediný muž – strejda - kvintetu,  se zasloužil o tvář písní svou jedinečnou aranží, přizpůsobenou rozsahu a barvě hlasů jeho „čtyř –tet“. Čistý projev bez příkras a technických vymožeností zvýrazňuje pestrou škálu barev ženských hlasů, které dohromady tvoří zvláštní akordy, právě charakteristické pro X-tet. 

Zvláštní je pak rozsah výběru skladeb na toto album. Již zmíněné spirituály doplní snadno často využívaná píseň Osvobozeného divadla, a než se proberete z nostalgie, uvrhne vás do trampské melancholie skladba Miky Ryvoly. Zkrátka nepřišla ani původní osvěžující jihočeská tvorba (zřejmě z dílny Jen tak taku) a velkou zvláštností je pak osobitý přístup k písni popového krále. Při takto zajímavě sestavené kolekci se určitě nenudíte při poslechu a vynikne pak čistota pokorného přístupu a podání skladeb. 

Na albu Šepotání je znát, že skupina zraje a hledá další cesty ku prospěchu vokálního zpívání. Nezbývá, než se těšit na další setkání se skupinou na pódiu, kde každého snadno přesvědčí o upřímnosti výše napsaných řádek.

Blahopřeje Zdenek Schwager