Při prvním poslechu tohoto alba mi okamžitě naskočila úvaha o současném směru mladých kapel. Nejsem zastáncem setrvání na tradiční vlně a kritiky odklonu od zavedených procesů, a snažil jsem se prosazovat odbourání škatulek a formátů. Vše se hýbe a také hudba stále hledá nové tvary.

Podle mého snažení má být i Porta nadále prostorem pro změnu a hledání, procesem prezentace a konfrontace a také aktuální nabídky. (Ostatně Hoboes udělali kdysi také rozruch a vyvolali smíšené pocity a čas pak ukázal. Ale to bylo před padesáti lety). Následující řádky jsou tedy pocity a názor více než recenze a kritika.

Držím v ruce album, na kterém je jedenáct písní. Matěj tentokrát vsadil na velkou hudební plochu (mimo jiné skvěle a citlivě podpořenou smyčci), pestrou, ale pevnou rytmiku a také na dívčí vokál. Energií si ale jeho koncert např. v duu Tchei-Chan nezadá s nasazenou laťkou. Prostě žádný kalkul, ale poctivá muzika. Ono (výše naznačené) bourání mantinelů tady znamená originální projev a nastoupení vlastní cesty. Jak znám ale trend výběru hudby tzv. hudebních režisérů rozhlasových stanic, bude asi těžší prosadit se v rádiu (já bych to tenkrát určitě risknul). Bohužel. Zůstaňme tedy doma a rádia nechme komerci (až na nějakou tu výjimku). A také bych v tomto případě nevynechal pozvánku na koncert (do klubu i na větší scénu).

Doma si album můžete poslechnout vícekrát, a tedy půjdete hlouběji do obsahu. Koncert bude pocitovou záležitostí a předanou energií. Mluvím teď o textech, kde je znát osobní zpověď trochu smutného melancholika, který hledá opěrný bod a směr další cesty. Možná bych volil méně básnické, metaforické a tedy srozumitelnější obraty, ale jak už jsem naznačil, první poslech vás chytí energií a pak můžete dál přemýšlet a hledat v obsahu písní. Opět musím vyzdvihnout osobní vyznání nad nějakým kalkulem nebo epigonizmem.

Nelze také opomenout skvěle odvedenou práci studia a zvuku. Nic nechybí ani nepřebývá a celá plocha je bohatá na dynamiku i čistou barvu. Gratuluji k čistě odvedené práci.

Matěj si určitě i s tímto albem najde své posluchače a jeho koncertování bude určitě zážitkem. Věřím, že se také brzy vytasí s dalším nápadem v této, jeho autentické, nastoupené linii. Folková hudba (promiňte mi škatulku) tím dostane zase další rozměr a novou tvář.

Držím palce.

Zdenek Schwager