Už potřetí hostil jihočeské oblastní kolo Porty, odehrávající se v druhé polovině března, studiový sál českobudějovického rozhlasu. Bohužel jsem kvůli služebním povinnostem v Praze první část letošní soutěžní přehlídky nestihla, ale neodolala jsem a rovnou z nádraží jsem pádila do rozhlasu. Tudíž jsem měla možnost zažít alespoň druhou polovinu portovního soutěžení.

Takže jsem si vyslechla jako vždy skvělý X-tet s jeho čistými vokály, které pohladí po duši. U písničkáře Fabiána Berky z Jindřichova Hradce mne sice zaujaly jeho přemýšlivé texty, ale tak trochu se mi zdálo zdržováním nahrávání dílčích hudebních pasáží na technické zařízení přímo na jevišti (mimo jeviště to regule soutěže nedovolují). Klasikou už se stává, že počet muzikantů nekoresponduje s názvem kapely jako třeba u prezentovaného Jen tak tria z Bechyně, kteří byli vlastně čtyři. Důležité ale je, že jim to pěkně šlapalo. Ostatně Bechyně, Týn nad Vltavou, Písek, Tábor, Strakonice, Jindřichův Hradec a další menší města jsou vedle Českých Budějovic naprosto spolehlivou líhní nových muzikantů a hudebních formací, v nichž se hudebníci různě přelévají jako v přesýpacích hodinách. Odpich měla i následující Volyňská peruť se živelným Kekitem, s jehož kytarou se občas setkávám i mimo pódia, v přírodě. Příjemnou změnou pak bylo vystoupení táborského písničkáře Zdeňka Kadlece a jeho sympatický, tak trochu lyrický plíhalovský projev.

Rozhodně nepřehlédnutelná a nepřeslechnutelná byla pak klaka fanoušků předposlední vystupující kapely Nahy a Bagr z Českých Budějovic. Víc než desítka lidiček v jasně červených tričkách s nápisy Ultras své oblíbence v pestrých čepičkách skutečně dokázala podpořit nejen hlasově, ale i vyvěšenými psanými transparenty. Nakonec ke stejnému názoru o přednostech kapely dospěla i porota, takže tahle formace bude Jihočechy reprezentovat na interpretační Portě v Řevnicích. Mně osobně se velice líbila další českobudějovická skupina Akorát s dobře rozloženými vokály, poslední z letošních soutěžících, která mne zaujala už v loňském roce.

Dobu rokování a rozhodování poroty, kterou tentokrát tvořili Pavel Zajíc, Jirka Mach, Jirka Krška, Tomáš Berka a Jarda Hnízdil, vyplnil hostující pražský Pacifik s Tonym Linhartem, bohužel bez ochořelého Andělína.

Jak už bylo řečeno, místo na prvním stupínku urvala opět formace Nahy a Bagr. Druhé místo s postupem do řevnického semifinále, kde má možnost si ještě vyhrát postup do finálových bojů, obsadili McBerds rovněž z Českých Budějovic. A o autorskou Portu budou tentokrát v Řevnicích soutěžit dvě skladby, a to Bezvětří (McBerds) a Žížala (X-tet). Všichni jmenovaní si už nyní odnášeli dárkové balíčky, předávané neúnavnou Aničkou Roytovou, předsedkyní sdružení Porta. A ještě maličký dovětek k červnovému řevnickému klání – v porotě zasednou kromě jiného i dva Jihočeši – Žalman a Pavlína Jíšová.

Myslím, že i téhle poloviční minireportáži by něco chybělo, kdybych se nezmínila o oné speciální atmosféře v předsálí, která k takovým setkáním neodlučně patří, o profesionálním slovním doprovodu Zdenka Schwagera, který fundovaně a vtipně dokáže překlenout chvíle mezi střídáním kapel, o dalších členech týmu včetně zvukařů, díky nimž se tohle portovní soukolí vždycky znovu roztáčí a vše běží…