Oblastní kolo Porty 2016 proběhlo také na severu Moravy. Česká tábornická unie (ČTU), oblast Beskydy, ve spolupráci se Slezskoostravským hradem, pořádala 7. května svou soutěž v amfiteátru hradu. Byla věnována 50. výročí vzniku Porty.

Do soutěží bylo přihlášeno patnáct soutěžících, a to buď skupiny, dua nebo jednotlivci. Soutěž zahájila skupina Vadim and Company, která měla u diváků velký úspěch. Pětičlennou porotu tvořili např. Zdeněk Furmančík-Mendoš nebo Čestmír Primus Johan. Hostem letošního oblastního kola byla skupina Marod, vítěz soutěže Talent Country rádia, která hrála a bavila diváky po dobu, než se porota poradila a zveřejnila výsledky. 

Vítězem se stala skupina Dominika z Ostravy, druhé místo obsadila Bluegrass Company z Opavy a na třetím místě skončila skupina Krystal rovněž z Ostravy. Autorskou Portu udělila porota dvěma autorům, a to Mirkovi Fojtíkovi za píseň Papírová loďka a Liborovi Žilovi za píseň Svět cowboyů. Cenu poroty získala Irena Orságová ze skupiny Dominika a Cenu diváků skupina Dominika. Oba vítězové autorské Porty se zúčastní finále Porty v Ústí nad Labem. Vítěz Porty spolu s druhým místem se zúčastní finále v Řevnicích.

Počasí letos přilákalo na Slezskoostravský hrad více než 200 diváků, kteří byli s výkonem všech soutěžících spokojeni. Spokojenost byla znát také u zástupců, kteří k nám byli na oblastní kolo vysláni z Ústí nad Labem - Jindra Šrejber a Josef Vejlupek. Tito pánové byli pozváni na jeviště, aby přítomným divákům povyprávěli něco málo o vzniku a historii Porty. 

Na závěr Josef Gloziga „Willy“ poděkoval všem, kteří se na letošním oblastním kole podíleli, ať již to byl Slezskoostravský hrad, sponzor, který nechtěl být zveřejněn a bez jeho finanční pomoci by se asi letošní oblastní kolo Porty nekonalo, tak i všem členům oblasti, kteří pomohli po pracovní stránce. 

Finálové session oblastního kola se uspořádalo v restauraci Jindřiška, kde se hrálo a zpívalo dlouho do noci. Letošní oblastní kolo se opět vydařilo a ti, kteří se ho zúčastnili, určitě nelitovali.

Foto: archiv kapely