Ve středu  15. dubna od 18.00 hodin se konalo v Klubu Mlejn pražské finále PORTY 2015. Porotci zahájili finálový večer trampskou hymnou 'Vlajka vzůru letí'....za velké podpory plného sálu.

Porota ve složení: Miloš KELLER - moderátor Country radia, Martina NOVÁ - zpěvačka sk. Lístek a Kvokál, držitelka Porty, Pete GUTH - kytarista sk. Zlatý orel a šéf týmu ČTU, Hanka NEDVĚDOVÁ - zpěvačka sk. AJETO!, Tomáš TICHÝ - kytariska sk. Nová sekce, držitel Porty se ujala svého 'rozhodovacího' úkolu. Do finále  z březnových předkol postoupila desítka učinkujících v tomto složení: Sklad by Walda, Vladimír Šunda, Bluegrass Friends, Tomáš Hokeš, Pětiklíč, Markéta Bínová, Maella, Kamikadze, Z hecu, duo Urbánek - Mourek a divácký postup se povedl kapele Modrý struny.
Skvělé ozvučení zajistil 'mistr zvuku' Pavel Jindrák a průvodním slovem s důležitými informacemi i osobitým humorem  výborně zvládl Petr Bohuslav. Soutěžní klání mělo dobrou úroveň, kterou diváci oceňovali mohutným potleskem. A letitou tradicí je na Portě i zapojení diváka do soutěže tím, že při zakoupení vstupenky obdrží i hlasovací lístek a má možnost dle svého rozhodnutí ocenit soutěžícího, který se mu nejvíc líbil a tomu dát svůj hlas a pak při sečtení všech hlasů se uděluje tzv. Divácká Porta.
Po skončení soutěže se porota odebrala k poradě, před nejdůležitější částí večera - vyhlášení postupujících. Na podium se rychle připravili hudební hosté skupina Vasilův Rubáš - držitele Porty z let 2011 a 2012. Výborná nálada v sále gradovala a všichni netrpělivě očekávali rozhodnutí poroty.... kdo bude mezi 'vyvolenými' ! A pak to přišlo - Petr 'Lochnes' Křivohlávek, člen organizačního štábu vyřkl ortel - rozhodnutí poroty: kapela  'Z hecu' vyhrála tzv. všechno....1. místo v autorské soutěži - s písničkou Dorset street - Vzkaz pro cizí planetu a postupuje na mezinárodní festival v Ústí nad Labem 4. - 6. června 2015, 1. místo - postup do finále interpretační soutěže Porta v Řevnicích 26. - 28. června 2015, 2. místo - postup do semifinále v Řevnicích si vybojovalo duo Urbánek + Mourek, 3. místo - postup též do semifinále v Řevnicích patří sk. Pětiklíč.  Divácka Porta - opět sk. 'Z hecu'....hraje ve složení: Marek Kuta - kytara, zpěv, Ondřej Kuta - bicí, Martin Homola - kytara zpěv a Tomáš Jirák - baskytara.
Tak to je vše o vydařeném pražském finále PORTA 2015 a nezbývá než poblahopřát vítězům k postupu do dalších muzikantských klání. A těšme se, až se na podzim sejdeme ve Mlejně na pravidelném pořadu 'Ozvěny Porty' ....