První jarní den se portovní dostavník oblastních kol 2015 zastavil nedaleko Sokolova, tedy v kraji, který dříve proslul legendárním festivalem jménem Dostavník. Městečko Březová nedaleko Sokolova tu krajovou atmosféru muzicírování v rytmu „di tramp“ jakoby nasálo. Dlouholetá tradice zdejších oblastních kol (dříve pod označením Západočeské, nyní Poohří) byla letos přece jen malinko porušena. Za rekonstruovaný, pro kulturu určený sál, zaskočila krásná sportovní hala v témže objektu místního Multifunkčního centra. 

 

Škoda, že je pryč doba plných sálů, pamatuji, kdy se zakázaná Porta narychlo přesouvala z olomoucké haly Na Šibeničníku díky Jardovi Studenému do Sokolova. Zdejší sál by vyhovoval tehdejšímu zájmu diváků, ale současný nezájem jí těžko zaplní, podotknul překvapivý návštěvník kola Poohří, Jihočech Luboš Dvořák. Navíc je tato sportovní hala přes všechnu snahu pořadatele a dobrého zvukaře těžko ozvučitelná. Dobře, že se jedná pouze o nouzové řešení pro letošní ročník, dodal Luboš. Ano, potvrdil to Mirek Bouda, starosta Březové. Slíbil, že příští ročník bude opět ve zrekonstruovaném kulturáku v témže areálu. No a právě Luboše jsem se rozhodl zneužít k pomoci se slohovým cvičením o kole Poohří. Tady jsou naše postřehy.

Ve čtyřhodinovém programu vystoupilo 14 soutěžících. Přijeli nejen z okolí, ale i z Plzně a Prahy. Účastnili se jak prvně vystupující, tak již známí muzikanti z předchozích let, např. Duo Tereza a Dan, ve kterém Tereza Švecová dříve Terčová změnila příjmení, ale zůstala věrná hudebnímu zaměření – můžeme vzpomenout na její začátky před mnoha lety na Jihočeské Portě a Jihočeském zpívání v Trocnově. Ale pojďme programem po pořádku.

Koncert otevřeli Alena Skuhrovcová a Martin Zábel, tedy zpěvačka s doprovodným kytaristou. Podali slušný výkon. U skupiny Notakjo z Habartova jsme místy zaregistrovali problémy s rytmem, čistotou zpěvu i tóny nástrojů. Texty výborné. Honza Piskáček -sólista, písničkář z Mariánských Lázní. Vzal si sebou „šlapku“ jménem looper, ale na rozdíl od mnoha kolegů ji používal patřičně, s citem a přidal i dobrou autorskou tvorbu. Terezu a Dana Švecovi, duotéž z Mariánských Lázní jsme už vzpomenuli, dodejme jen, že jejich česky i anglicky zpívané autorské písně byly skvělé, poslouchatelné a se skvělými texty. Petra Loudová hrála Nohavicu, Nedvěda, Kryla – nejspíš obětavě doplnila počet na soutěžících na 14, aby odsud postoupili do Řevnic dva…Monika Katyinová ze Sokolova, na rozdíl od předešlé obětavé kolegyně se svým zpěvem a hrou na kytaru zatím na portovní úroveň nemá. Slavomír Randis přijel z Františkových Lázní a přibalil si na cestu svoji výbornou autorskou tvorbou. Jen u druhé skladby jsme cítili trochu krkolomné frázování. Collegium Musicum Habartov - skvělý vokál dívčího dua s doprovodem jednoho kytaristy. Zazněly i cikánské a ukrajinské lidové. Od skupiny Jampet z Plzně se dal očekávat přesvědčivější tah za vítězstvím. Zahráli jednu autorskou a tři převzaté skladby. Souhra nástrojů se místy sypala jak brambory. Návštěvník z Prahy Milan Brož byl nevýrazný a nezaujal. Dívčí Duo BF, což bylo Colegium Musicum bez kytaristy zazpívalo anglicky a čistě náročné hlasové party. Mandril Nejdek =  tříhlasé vokály, basovka, sólová šestka, mandolína, cajon. K tomu zkušenost, švih a s mírnou výčitkou lze dodat i subjektivní postřeh - chladná rutina. Suma sumárum, jasná jednička interpretační soutěže, což posléze potvrdila i porota. Duo Mi+Ni z Chebu nám, bůh ví proč, připomíná začátky Sokolovských Dostavníků. Projev až naivně dětsky hravý, jako ze školky, sportovní terminologií řečeno, rytmicky a nástrojově - všichni za míčem. Trio P.E.S. z Františkových Lázní, tedy Slavomír Randis s posilou předvedli jazzové motivy smíchané s folkem, Elis, zdá se, vyspěla hlasově a odnesla si za to i ocenění poroty. Trio pak druhým místem v dnešním březovském klání získalo šanci obhájit loňskou „stříbrnou“ Portu z finále 2014 v Řevnicích.

Shodli jsme se s Lubošem, že i zde se potvrdil trend posledních let - převaha písničkářů a duet nad skupinami. V autorské soutěži, zdá se, funguje motivace finančního ohodnocení vítězů v Ústí nad Labem, která snad pomůže k tvorbě českých textů a omezí nárůst zpívání v anglickém jazyce.

Zbývá dodat ještě verdikt poroty o reprezentantech kola Poohří v Autorské soutěži mezinárodní Porty v Ústí nad Labem: Postupují Tereza a Dan Švecovi se skladbou V peřinách a Honza Piskáček s písní PoutníkToto příjemné oblastní kolo uzavřel host Vojta KiďákTomáško se svým recitálem.