Z. Friedl, Kapitán Kid a M. KováříkPorta je český soutěžní hudební festival. Byl založen v roce 1967 v Ústí nad Labem. Název festivalu je inspirován údolím Labe Porta Bohemica - Brána Čech, ležící v místech, kde řeka prochází Českým středohořím. Soutěž dává příležitost především začínajícím skupinám a je určena pro žánry trampská píseň, folk a country.

Festival se skládá ze soutěžních oblastních kol, z nichž postupují vítězové do Českého národního finále v Řevnicích. Nejlepší interpreti se objevují  dále na Mezinárodním festivalu Porta v Ústí nad Labem. Soutěž v oblastech organizují jednotliví pořadatelé oblastních kol  a zastřešuje je ČTU. České národní finále v Řevnicích pořádá O.s. Porta vždy poslední víkend školního roku. Během finále  vystupují nejen soutěžící, ale také známí hosté z nichž mnozí prošli Portou před lety. V průběhu několika desetiletí festivalem Porta prošla celá řada dnes známých hudebních skupin a osobností českého hudebního života.

Motto (od roku 1972)
Hudba je lék - Porta je nejlepší apatyka !

Jak to všechno bylo
První ročníky nejstaršího festivalu (Ústí nad Labem)

1966
V Ústí nad Labem se parta kamarádů zabývá myšlenkou založení festivalu country & western a trampské hudby. Jirka Šosvald, tedy ten, který s myšlenkou přišel jako první, píše o první schůzce festivalového výboru, kde mimo jiné vznikl i název. Shodli jsme se, že vzhledem k žánru a našemu kraji by měl název mít něco společného se zdejší přírodou nebo tak nějak. 

A tu jsem uvedl, že skalní útvar, kterým řeka Labe vtéká do Ústecka, nese odjakživa název Česká brána - latinsky Porta Bohemica. Jenže to se nám zdálo moc dlouhé a tak nějak příliš reálně lokální a tak jsme hledali dál. Nic kloudného jsme ale nevymysleli, až Zbyněk Jelínků prohlásil, že lidé přece vědí, že Porta není v Číně, a že tu Bohemicu můžeme kliďánko vynechat.
J.Šosvald

1967
Organizátoři prvního ročníku rozeslali na začátku roku 1967 metodicko-informační list jim známým country a trampským skupinám, na kterém je zvali na nový festival Porta. Organizátory byla skupina nadšenců z Domu kultury pracujících v Ústí nad Labem. Inspirátorem byl Jiří Šosvald řečený Westernový dědek. Již tohoto roku jsou jako ocenění rozdávány "keramické nesmysly" akademického sochaře M. Rabocha, kterými                                se nejúspěšnější oceňují i v současnosti.

Výsledky
• Country & western:
1. Rangers (Praha)
2. Greenhorns (Praha)
3. Strings of Tennessee (Praha)
4. AZ septet (Ústí n. Labem)
5. Caravell Western (Trnava)

• Trampské sbory:
1. Mohykáni (Praha)
2. Stopa (Pardubice)
3. Peklo (Semtín)
4. Velká naděje (Praha)
5. Compardos (Přibyslav)


Zdroje:
Literatura
Langer, M. J., Doležal I.(2001): Porta znamená brána ...i do nového století? Praha, Adonai s.r.o
archiv Sdružení Porta
archiv Občanského sdružení Porta
archiv Zdenka Schwagera
stránky www.porta-festival.cz