Loňský účastník Potlachu - Falešná kartaAsi už jen generace nejstarších porťáků si vzpomene, že náš festival si při svém vzniku pojmenoval svoji žánrovou přihrádku.

Historický podnázev totiž zněl: festival country & western a trampských sborů.

Portovní muzika a její žánry se pak toulaly různými směry, odbočily i k výstřelkům. Vždyť kdo by před 44. lety tušil, že Portu jednou vyhraje rapper  Xindl X? Vše ale výrazně převážil jeden žánr, sám o sobě hodně široký. Folk Portu spolk se neslo zákulisím festivalu. Ani Trampská Porta, která po „sametu“ vrátila půlku Porty do rodného Ústí nad Labem, nedostála svému jménu, byť to pojmenování vzniklo především proto, že jejími pořadateli byli trampové.

Trampská hudba se na Portě stala tak trochu ohroženým druhem. Ne, žánrovou toleranci Porty přitvrdit nehodláme, ale trampírně pomáháme a prostor ji dáme. Především proto, že má stále svoje posluchače a zaplať bůh i interprety. Leč obě strany – posluchači i interpreti si často z kuloárů vyslechnou názor, že už jaksi nejsou in a zelená romantika že je umělá a nepřirozená…

Nevadí, my si v téhle deviaci budeme dál libovat, byť trampské pevniny nejsou velké. Tradičním ostrovem písní romantických tuláků je jeden z koncertů ústecké Porty – Trampský potlach.

Letos bude guvernérem tohoto ostrova Pacifik. Slaví totiž 40 let. Na “svém“ potlachu přivítá brněnskou Ozvěnu, Tempo di vlak z Ostravy, Vojtu Kiďáka Tomáška z Lokte, Sekvoj z Prahy a ústeckou Náplavu. Kdy? Ve čtvrtek 2. června v ústeckém Domě kultury.

Ale to není vše. I mezi soutěžícími Porty jsou vyznavači trampské noty. Pro takové loni vzniknul koncertík Trampská sedma. Pršelo, ale to lidem pod stetsony nevadilo. Úžasným objevem byla rodinná kapela Marod z Ostravy. Její nejmladší členka Alenka Matlášková tak zaujala, že byla dokonce zvolena za Miss Porta 2010. Nejlepší důkaz toho, že trampská píseň nezestárne.

Lochness