V BRNĚ SE BRÁNILO. NEBO BRÁNOVALO?

Kdybych tušil, že budu psát článek, dělal bych si podrobnější poznámky. Ale já to neměl ani vzdáleně v plánu. Zkuste ale odmítnout, když vás prosí Martina Hrbková. Tak tady tedy máte mou dojmologii z Jihomoravského kola Brány, které proběhlo v sobotu 6. listopadu 2021 v Café Práh v Brně.

Jihomoravského kola Brány se zúčastnilo deset soutěžících ve čtyřech kategoriích a to: Jednotlivci do 15 let, Kapely do 15 let a pak totéž s věkovým omezením 18 let. Na Bráně se nestanovuje celkové pořadí, ale vyhlašují se pouze postupující do finále. O tom, kdo tuto možnost dostane, rozhodovala pětičlenná porota ve složení: Lubomír Vlna Vaňka (Kofe a Vlna), Veronika Imrichová (Zkusmeto), Zbyněk Kříž (zvukař), Šárka Horáčková (učitelka v umělecké škole) a Viktor Kolibřík Sapák (Kolibříkův úlet).

Zastavím se u způsobu hodnocení poroty. Nevím, jestli je to tak zvykem na všech oblastních kolech Brány, ale v tom jihomoravském probíhá hodnocení stylem SuperStar – tedy že po soutěžním vystoupení zůstane soutěžící na pódiu a porotci mu hned řeknou své připomínky. Inu, má to svá pro i proti. Minusem takového způsobu hodnocení je časová náročnost. Snad i proto přišla po přestávce připomínka moderátorů večera, že by bylo fajn, kdyby hodnocení nebylo delší, než samotné soutěžní vystoupení. Dalším negativem takového veřejného hodnocení je i to, že každý muzikant si radši vyslechne soukromě, co dělá špatně, než když mu to někdo říká veřejně. Možná i proto jsme se od poroty dozvěděli, jak se jí líbí účesy či barva oblečení soutěžících, ale už méně to, že byly třeba falešné sbory, nebo přeplácaná aranž. Slyšeli jsme, s kým je kdo z poroty kamarád, ale neslyšeli jsme, že soutěžící špatně vyslovuje. A mohl bych pokračovat.

Celým soutěžním děním nás provázeli další členové kapely Zkusmeto Dan a Tereza. O kvalitní zvuk se postaral Tomáš Duda a o chuťové pohárky všech přítomných se postarala kavárna Café Práh. Hlavní organizační břímě leželo na Martině a Alešovi Hrbkových a jejich týmu. Než se dostanu k seznamu postupujících do finále, které proběhne 28. listopadu 2021 pravděpodobně v on-line formě, rád bych všem, kteří připravili Jihomoravské kolo Brány poděkoval.

Do výše zmíněného finále postupují:

Skupiny do 15 let: SANANAJ

Skupiny do 18 let: VOHUBA

Sólisté do 15 let: SAMUEL RYCHTÁR

Sólisté do 18 let: KATKA CHYBOVÁ

Divoké karty: VERONIKA PÁTKOVÁ, PETRA KOLÁŘOVÁ

 

A za sebe ještě dodám, že jsme s kolegyní Kytkou pozvali tři soutěžící do finále soutěže FolkyTonk, které proběhne první červnový víkend ve Sloupu v Čechách. Jsou to: SANANAJ, SAMUEL RYCHTÁR a UBA.

 

Dojmologii sepsal Pavel Rada